01 Νοεμβρίου 2011

Στο σπίτι τους, μέσω της εφεδρείας στέλνει το ΠΑΣΟΚ τους πρώτους 7.000 δ. υπαλλήλους


Στην «κόκκινη γραμμή» της εφεδρείας θα τεθούν από 1η Ιανουαρίου του 2012 οι 7.000 υπάλληλοι 36 φορέων που βρίσκονται από τον Αύγουστο σε καθεστώς συγχώνευσης, κατάργησης ή ανασυγκρότησης.

Μόλις χθες δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρη Ρέππα 6 ερμηνευτικές εγκυκλίους που αφορούν διατάξεις για νέο βαθμολόγιο-μισθολόγιο, κατάργηση κενών οργανικών θέσεων πολιτικού προσωπικού με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου, κατάργηση κενών θέσεων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και εργασιακής εφεδρείας κλπ.

Όπως αναφέρει το Έθνος, η εγκύκλιος αναφέρει σαφώς ότι σε περίπτωση που δεν έχουν υπογραφεί οι πράξεις μεταφοράς του προσωπικού των 36 φορέων μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, τότε οι οργανισμοί απειλούνται με «λουκέτο» ενώ οι εργαζόμενοι στο σύνολο τους θα τεθούν σε εφεδρεία. Σύμφωνα, μάλιστα με κυβερνητικά στελέχη, ο νόμος θέτει «ασφυκτικά» χρονοδιαγράμματα προκειμένου να ολοκληρωθούν διαδικασίες ανασυγκρότησης φορέων που εκκρεμούν εδώ και μήνες.

Τα παραδείγματα καθυστέρησης όμως στη συγχώνευση οργανισμών είναι χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα, από το σύνολο των οργανισμών που απασχολούν περισσότερους από 7.000 εργαζόμενους και έχει ψηφιστεί από τον Αύγουστο η μετάβασή τους σε νέο καθεστώς, μόνο 27 υπάλληλοι του Ινστιτούτου τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών έχουν μεταφερθεί στον ΟΑΣΠ με απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών.

Σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς με διαδικασίες εξπρές όσοι έχουν 33 χρόνια υπηρεσίας

Με διαδικασίες-εξπρές θα τεθούν σε εφεδρεία το σύνολο των 30.000 υπαλλήλων που έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση προς τους δανειστές ως μέτρο για τη μείωση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο.

Στις σχετικές εγκυκλίους του υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προβλέπεται ότι μέχρι τέλος Νοεμβρίου θα έχουν τεθεί σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα ή εφεδρεία το σύνολο των μονίμων δημοσίων υπαλλήλων καθώς και των εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου που απασχολούνται στο Δημόσιο στα ΝΠΔΔ καθώς και στα ΝΠΙΔ και τις Α.Ε. του Δημοσίου, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει 33 χρόνια υπηρεσίας και είναι τουλάχιστον 53 ετών.

Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι από 1/12/2011 θα αμείβονται με το 60% του βασικού μισθού που λάμβαναν μέχρι και 24 μήνες. Κατόπιν θα συνταξιοδοτηθούν με πλήρη σύνταξη.

Επίσης, απολύονται από το Δημόσιο και συνταξιοδοτούνται 4.000 υπάλληλοι, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει 35 χρόνια υπηρεσίας και το 55ο έτος της ηλικίας τους και παραμένουν στην υπηρεσία τους (μετά από την αίτησή τους) για 3 χρόνια.

Στην εφεδρεία θα τεθούν και όσοι υπάλληλοι θα χαρακτηριστούν ως πλεονάζοντες στους καταργούμενους και συγχωνευμένους φορείς, που ανήκουν στην κατηγορία ΔΕ και ΥΕ και έχουν τη μικρότερη προϋπηρεσία. Θα αμείβονται για 12 μήνες με το 60% του μισθού που λάμβαναν και θα κατατάσσονται σε πίνακες του ΑΣΕΠ βάσει μοριοδότησης προκειμένου να μεταταχθούν σε αντίστοιχες θέσεις του Δημοσίου (10% επί των προσλήψεων), σε θέσεις συμβασιούχων (30% του εποχικού προσωπικού) ή σε θέσεις μερικής απασχόλησης.

ΣΤΑΡ