21 Νοεμβρίου 2011

Ο κάθε άσχετος βγαίνει και μιλάει για το αν τα ομόλογα θα είναι υπό αγγλικό ή ελληνικό δίκαιο χωρίς να ξέρει τι λέει

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΗΝ ΤΡΩΤΕ ΟΤΙ ΣΑΝ ΠΑΣΑΡΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ...
Έλεος με όλους του γελοίους που εκφέρουν άποψη χωρίς να γνωρίζουν το αντικείμενο και χωρίς να παραθέτουν κανένα στοιχείο! Τις τελευταίες μέρες έχει φουντώσει η φημολογία ότι τα ομόλογα που θα δοθούν σε αντάλλαγμα για το "κούρεμα" (αξίας 50% των αρχικών) θα δοθούν υπαγόμενα στο αγγλικό δίκαιο και όχι στο ελληνικό δίκαιο. Μάλιστα ο Λαφαζάνης έσπευσε να κάνει και ερώτηση στη Βουλή και σαν άσχετος, το ατράνταχτο επιχείρημα που αναφέρει είναι η κορώνα ότι μια τέτοια υπαγωγή των ομολόγων σε αγγλικό δίκαιο "θα είναι άκρως βλαπτική εθνικά και οικονομικά"!!!

ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΠΕΙ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΒΛΑΠΤΙΚΗ ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ!!!

Και δεν θα σας το πει κανένας γιατί απλά δεν μπορεί να ξέρει κανένας τι γίνεται μέσα στον κυκεώνα των ομολόγων που έχουν εκδοθεί αλλά και τι θα γίνει με την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στο ευρώ ή ακόμα και με τη διάλυση της ζώνης του ευρώ.

Εμείς εδώ όπως πάντα θα προσπαθήσουμε με στοιχεία να βοηθήσουμε την κατάσταση ώστε τουλάχιστον να ξέρετε για τί μιλάμε:

Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε δύο πράγματα:

- αν τα ομόλογα θα είναι υπό ελληνικό, αγγλικό ή Νεουορκέζικο (γιατί υπάρχει και τέτοιο δίκαιο που οι ξερόλες αγνοούν) δίκαιο δεν έχει καμία σχέση με εθνικά θέματα και καταστροφές όπως λένε οι ηλίθιοι γιατί απλά όλες οι χώρες έχουν ομόλογα σύμφωνα με το αγγλικό ή το Νεουορκέζικο δίκαιο. Άρα δεν είμαστε οι μόνοι, ούτε οι άλλοι έχουν απολέσει εθνική κυριαρχία εξ αυτού.

-το αν τα ομόλογα θα είναι υπό ελληνικό, αγγλικό ή Νεουορκέζικο δίκαιο επίσης δεν σημαίνει κατ' ανάγκη ότι θα πληρωθούν σε δρχ ή ευρώ. Μπορεί να επιστρέψουμε δραχμές ακόμα και για ομόλογα που υπόκεινται σε αγγλικό  δίκαιο αν η εξοδός μας απ' το ευρώ γίνει συντεταγμένα σε συμφωνία με τους άλλους και μετά απ' τη δημοσίευση των απαραίτητων νομοθετικών πράξεων. Αντίθετα αν γίνει βίαια-μονομερώς (μόνο από εμάς χωρίς συνεννόηση με τους υπόλοιπους) θα αναγκαστούμε να επιστρέψουμε ευρώ για τα ομόλογα που υπόκεινται σε αγγλικό δίκαιο, όπως θα δείτε παρακάτω.

Και πάμε στο τι θα γίνει

Το να υπάγονται στο αγγλικό δίκαιο τα ομόλογα του "κουρέματος" το ζητάει ο Νταλάρα και το IIF... εμείς μπορούμε να μην το δεχθούμε. Θα διαπραγματευτούμε; Αν όχι, δεν μπορεί να μας φταίνε οι ξένοι αλλά οι "ένοχοι" (αν είναι ένοχοι) θα είναι οι δικοί μας που δεν διαπραγματεύτηκαν...

Ότι και να γίνει όμως τελίκά κανένας δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι μας συμφέρει.

πχ. τα νέα ομόλογα υπάγονται σε ελληνικό δίκαιο όπως είναι μέχρι τώρα το 94% του ελληνικού χρέους:

Σ' αυτή την περίπτωση για να γίνει "κούρεμα" πρέπει να συμφωνήσει το 90%+ των κατόχων (θυμηθείτε ότι ο Βενιζέλος έλεγε όλο το καλοκαίρι πως το PSI πρέπει να είναι πάνω από 90% για να γίνει εφικτό ;)). Αν δεν συμφωνήσει δεν υπάρχει "κούρεμα". Και πρέπει να ξέρετε ότι ακόμα και η χρεοκοπία είναι ένα "κούρεμα". Όσοι νομίζουν ότι η χρεοκοπία σημαίνει ότι το χρέος πάει στο μηδέν και ξεκινάμε απ' την αρχή είναι γελασμένοι και θύματα της παραπληροφόρησης. Στη χρεοκοπία γίνεται μια διαπραγμάτευση και πάντα πληρώνεται ένα 10% έως 25%, γιατί αν δεν πληρωθεί κανένας δεν σε δανείζει την επόμενη μέρα. Και ακόμα και σε περίπτωση χρεοκοπίας πρέπει την επόμενη μέρα να δανειστούμε όπως δανείζονται ακόμα και τα ισχυρότερα κράτη του κόσμου (εκτός την Κίνας). Αρα σε περίπτωση χρεοκοπίας θα πρέπει να συμφωνήσει το 90%+ στο υψος του κουρέματος αλλιώς πέφτει πολύ πείνα και μένουμε εκτός αγορών για πολλά χρόνια.

Πάμε τώρα στην περίπτωση που τα ομόλογα είναι υπό αγγλικό δίκαιο:

Τότε για να γίνει το όποιο κούρεμα αρκεί να συμφωνήσει το 50% των κατόχων για τα ομόλογα πριν το 2004 και το 75% των κατόχων μετά το 2004.

Ποιος μπορεί λοιπόν να πει ότι μας συμφέρει το Α ή το Β;

Πέραν τούτου στη μετατροπή της αξίας των ομολόγων σε δρχ θα παίξουν σημασία και άλλα ζητήματα, όπως πχ. αν η έξοδός μας απ' το Ευρώ θα είναι εθελοντική μη συναινετική (δηλ. αν τους γράψουμε στα παπάρια μας και φύγουμε ξαφνικά) ή αν θα αποχωρήσουμε συναινετικά (μετά από συννενόηση με τους υπόλοιπους). Στην πρώτη περίπτωση αν τα ομόλογα είναι υπό αγγλικό δίκαιο τα αγγλικά δικαστήρια δεν θα ανεχτούν τη μετατροπή τους σε δρχ ενώ στη δεύτερη είναι υποχρεωμένα να τη δεχτούν.

Ελπίζω να καταλάβατε ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όπως τα παρουσιάζουν ο Λαφαζάνης και οι λαϊκιστές και καλό θα είναι να ενημερώνεστε μόνοι σας.

Διαβάστε πχ. την έκθεση της ιαπωνέζικης Nomura για τα πιθανά σενάρια εξόδου μας απ' το ευρώ και για το τι θα ισχύσει με τα ομόλογα που είναι σε αγγλικό και ελληνικό δίκαιο

NOMURA NA Currency Risk in a Eurozone Break Up Legal Aspects 18 November 2011_PP