18 Νοεμβρίου 2011

Έφτασε στο Καζάν το μεγαλύτερο κοράνι του κόσμου (βίντεο)

Το μεγαλύτερο κοράνι του κόσμου, διακοσμημένο με φύλλα χρυσού και ημιπολύτιμους λίθους, σαν λατέρνα, έφτασε στη Ρωσία απ' την Ιταλία όπου κατασκευάστηκε. Ζυγίσει 800 κιλά και αποτελείται από 632 σελίδες μεγέθους 2Χ1 μέτρο. Το "εξώφυλλο" είναι επενδυμένο με φύλλα χρυσού και ασημιού και με ημιπολύτιμους λίθους μαλαχίτη, ενώ στο κέντρο του υπάρχει ένα γιγαντιαίο τουρκουάζ διαμέτρου 14 εκατοστών. Η τιμή του είναι άγνωστη και η κατασκευή του πήρε ένα χρόνο.

Το κοράνι πληρώθηκε από το Ίδρυμα αποκατάστασης Πολιτιστικών και Ιστορικών Μνημείων της επαρχίας Ταταρστάν της Ρωσίας. "Αυτή η έκδοση του Κορανιού είναι ένα πολύτιμο δώρο σε όλους του μουσουλμάνους της Ρωσίας" δήλωσε ο πνευματικός ηγέτης του Ταταρστάν, Ildus Faizov, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα τα είχε πάρει στην κράνα επειδή σε φεστιβάλ που έγινε στο Καζάν (που είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας του Ταταρστάν) το πρώτο βραβείο γυναικείου ρόλου το κέρδισε η Τουρκαλίτσα πρώην πορνοσταρ, Sibel Kekilli (φώτο), που ζει στη Γερμανία και έχει εκφραστεί δημόσια επικριτικά εναντίον του Ισλάμ.

Η μοναδική παγκοσμίως έκδοση βρίσκεται μέσα στο τζαμί στο Κρεμλίνο της πόλης του Καζάν και το επόμενο καλοκαίρι θα μεταφερθεί στο Μπόλγκαρι, μια περιοχή του Ταταρστάν που έχει ανακηρύξει το Ισλάμ σαν επίσημη θρησκεία της από το 922 μ.Χ.


Η δεύτερη μεγαλύτερη έκδοση του Κορανίου βρίσκεται στην Νότια Σουμάτρα της Ινδονησίας. Πρόκειται για μια ξύλινη έκδοση που αποτελείται από 315 ξύλινες πλάκες, όπου είναι χαραγμένο το κοράνι, κάθε μία απ' τις οποίες είναι 177Χ140Χ2,5 εκατοστά.

Άλλη μια μεγάλη έκδοση του Κορανίου βρίσκεται σε ισλαμική σχολή της Δυτικής Ιάβας της Ινδονησίας, ενώ το 2009 πουλήθηκε στο Άμπου Ντάμπι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα έκδοση που προσφέρθηκε σε πλειστηριασμό, διαστάσεων 120Χ80 εκ.