10 Νοεμβρίου 2011

Κυβερνήσεις συνεργασίας στη μεταπολίτευση

Η κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον κ. Λουκά Παπαδήμο είναι η τέταρτη -ουσιαστικά- κυβέρνηση συνεργασίας στη μεταπολιτευτική Ελλάδα.

Πηγαίνοντας προς τα πίσω, το Νοέμβριο του 1989 ο Ξενοφών Ζολώτας είχε ορκιστεί πρωθυπουργός στην τότε οικουμενική κυβέρνηση καθώς είχε προηγηθεί η συμφωνία των Ανδρέα Παπανδρέου, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και Χαρίλαου Φλωράκη, γιατί κανένα κόμμα δεν είχε καταφέρει να λάβει την αυτοδυναμία στις βουλευτικές εκλογές εκείνο του Ιουνίου 1989.
Στο σχήμα εκείνο συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο Τζαννής Τζανετάκης ως υπουργός Άμυνας, ο Αντώνης Σαμαράς ως Υπουργός Εξωτερικών, ο Γιώργος Γεννηματάς ως Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, ο Γιώργος Σουφλιάς ως υπουργός Οικονομικών, ο Θεόδωρος Κατριβάνος ως Υπουργός Εσωτερικών.
Η κυβερνητική θητεία την εν λόγω κυβέρνησης διήρκεσε έως τις 13 Φεβρουαρίου 1990, οπότε προκηρύχθηκαν εκλογές, από τις οποίες αναδείχθηκε αυτοδύναμη η ΝΔ του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Τον Ιούνιο του 1989, είχε προηγηθεί άλλη κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΝ με πρωθυπουργό τον Τζαννή Τζανετάκη. Στην εκλογική αναμέτρηση που είχε προηγηθεί , η ΝΔ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα αλλά δεν είχε καταφέρει να συγκεντρώσει την αυτοδυναμία. Στην κυβέρνηση εκείνη είχαν αναλάβει υπουργεία μεταξύ άλλων ο Φώτης Κουβέλης ως Υπουργός Δικαιοσύνης και Νίκος Κωνσταντόπουλος ως Υπουργός Εσωτερικών.

Κυβέρνηση εθνικής ενότητας είχε σχηματίσει και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα, τον Ιούλιο του 1974. Είχε προηγηθεί η κατάρρευση της Χούντας του Ιωαννίδη μετά το πραξικόπημα στην Κύπρο και την εισβολή του Αττίλα. Στην κυβέρνηση εκείνη, η οποία είχε ορκιστεί από τον στρατηγό Φαίδωνα Γκιζίκη, και συμμετείχαν στελέχη των προδικτατορικών κομμάτων, όπως η Ένωση Κέντρου και η ΕΡΕ.

Μεταξύ των μελών της ο Γεώργιος Μαύρος από την Ένωση Κέντρου, ο Ευάγγελος Αβέρωφ, ο Γεώργιος Ράλλης, ο Κωνσταντίνος Τσάτσος, ο Αθανάσιος Κανελλόπουλος, ο Γιάγκος Πεσματζόγλου και ο Γεώργιος-Αλέξανδρος Μαγκάκης. Η θητεία εκείνης της κυβέρνησης έληξε το Νοέμβριο του 1974, οπότε τις εκλογές κέρδισε η ΝΔ του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

ΣΚΑΙ