22 Νοεμβρίου 2011

Σ. Σιμόπουλος για τη διαμάχη Φαϊλου-Κυριάκου περί «λαϊκής Δεξιάς» και «Φιλελευθέρων» στη ΝΔ

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Σωτήρη Σταθόπουλου, στη συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα Fm, για το κλίμα στο εσωτερικό της ΝΔ και τη συζήτηση η οποία έχει ξεκινήσει περί λαϊκής δεξιάς ή φιλελεύθερων, το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Στράτος Σιμόπουλος, έδωσε την ακόλουθη απάντηση:

«Δεν κρύβω τα λόγια μου. Πιστεύω ότι η πολιτική έχει νόημα όταν απευθύνεται στις κοινωνικές τάξεις οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση στα συστήματα εξουσίας που δημιουργούνται μέσα σε μια ελεύθερη κοινωνία. Άρα, λοιπόν, είναι ψευτοδιλήμματα τα όσα ακούγονται περί λαϊκής δεξιάς ή φιλελευθέρων. Προσωπικά λέω ναι στις διαρθρωτικές αλλαγές. Λέω, όμως, όχι σε αυτές όταν γίνονται χωρίς σχέδιο και χωρίς πρόγραμμα και δεν λαμβάνεται υπόψη ότι αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες. Αυτήν την άποψη κάποιος θα τη χαρακτηρίσει λαϊκοδεξιά.

Από την άλλη πλευρά όμως, προτείνω να μην υπάρχει κομματική ιδιότητα σε όσους εκλέγονται σε τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση. Να απεξαρτηθεί, δηλαδή, ο συνδικαλισμός από τα κόμματα. Για κάποιους άλλους αυτή η θέση είναι φιλελεύθερη.

Ανήκω, επίσης, σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι τμήματα των κοινωνικών υπηρεσιών μπορούν να περάσουν σε ιδιώτες και το Κράτος να πληρώνει επίδομα στους έχοντες την ανάγκη. Αυτοί, ωστόσο, θα πρέπει να επιλέγουν αν θα λαμβάνουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες από τον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα και αν δεν επιλέγουν τον δημόσιο, εκείνη η υπηρεσία να κλείνει. Αυτό κάποιος θα πει ότι είναι φιλελεύθερη άποψη.

Με λίγα λόγια, θέλω να πω ότι τα προβλήματα δεν πρέπει να έχουν ταμπέλα. Πρέπει να τα προσεγγίζουμε με έναν τρόπο ο οποίος θα τα λύνει προς όφελος του κοινωνικού συνόλου».