20 Νοεμβρίου 2011

Δύο νεκροί σε συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών στην Αίγυπτο

Ένας νεκρός στο Κάιρο και ένας στην Αλεξάνδρεια είναι ο απολογισμός των σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα σε διαδηλωτές και την αστυνομία στην Αίγυπτο.

Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 670, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας και ιατρικές πηγές.

Το υπουργείο Εσωτερικών από την πλευρά του ανέφερε ότι ανάμεσα στους τραυματίες είναι 40 αστυνομικοί.

Ο άνδρας που σκοτώθηκε, ο Άχμεντ Μαχμούντ, 23 ετών, δέχθηκε μια σφαίρα στο στήθος, δήλωσε ένας γιατρός στην πλατεία Ταχρίρ, επίκεντρο της εξέγερσης η οποία ανέτρεψε τον πρώην πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ την 11η Φεβρουαρίου.

Άλλοι γιατροί είπαν στο AFP ότι περιέθαλψαν πολλούς ανθρώπους που χτυπήθηκαν στα μάτια από βλήματα από καουτσούκ και διευκρίνισαν πως πολλοί διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.

Ακτιβιστές ανέφεραν ακόμη μέσω Twitter ότι πολλοί διαδηλωτές έχασαν την όρασή τους από τουλάχιστον το ένα μάτι ενώ βίντεο που αναρτήθηκαν στο YouTube απεικονίζουν ανθρώπους με ματωμένα πρόσωπα και τραύματα στα μάτια.

Οι επίσημες αναφορές μιλούν για «ταραχοποιούς» τους οποίους αναγκάστηκε να διαλύσει η αστυνομία, αλλά οι διαδηλωτές επιμένουν ότι πραγματοποιούσαν μία ειρηνική διαδήλωση την οποία προσπάθησαν να διαλύσουν βίαια οι Αρχές.

Εντωμεταξύ, άλλος ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε στην Αλεξάνδρεια όταν ελεύθεροι σκοπευτές πυροβόλησαν εναντίον τους. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων κατά των διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν μπροστά στην Διεύθυνση Ασφαλείας της πόλης.

Συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας σημειώθηκαν επίσης και στο Σουέζ.

Αν και νωρίς την Κυριακή η κατάσταση φαινόταν να ηρεμεί, οι διαδηλώσεις λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της 28ης Νοεμβρίου φαίνεται ότι είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τις Αρχές που επιδιώκουν να διατηρήσουν ένα ήρεμο κλίμα πριν η χώρα μεταβεί στις κάλπες.

Ωστόσο η αργή μετάβαση στην μετά Μουμπάρακ εποχή και το γεγονός ότι ο στρατός εξακολουθεί να ελέγχει την κατάσταση έχουν εξοργίσει μεγάλο μέρος των διαδηλωτών που πρωτοστάτησαν στην ανατροπή του πρώην προέδρου στις αρχές της χρονιάς.