15 Νοεμβρίου 2011

Μούδιασαν στη ΝΔ από τον Παπαδήμο

Μουδιασμένοι ήταν χθες βράδυ στη βουλή οι περισσότεροι «γαλάζιοι» βουλευτές μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, ο οποίος απέφυγε κάθε αναφορά σε εκλογές, διαπιστώνοντας, μάλιστα, ότι αυτή η κυβέρνηση έχει να κάνει δυσανάλογα μεγάλο έργο σε σχέση με το χρονικό ορίζοντα που έχει μπροστά της.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Αντώνης Σαμαράς ενώπιον των βουλευτών του είχε επιμείνει ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 19 Φεβρουαρίου αφήνοντας, μάλιστα, ανοιχτό το ενδεχόμενο να άρει τη στήριξή του στη νέα κυβέρνηση, σε περίπτωση που δεν στηθούν πρόωρες κάλπες, τις οποίες χαρακτήρισε «βαλβίδα ασφαλείας για να αποτραπεί η κοινωνική έκρηξη».

«Στηρίζουμε την κυβέρνηση για άλλες 98 ημέρες», έλεγε στο εντευκτήριο της Βουλής στέλεχος της ΝΔ που, πάντως, δεν έκρυβε τον προβληματισμό του για την ατζέντα που έβαλε ο κ. Παπαδήμος, ανοίγοντας τα χαρτιά του. «Πολλά από αυτά είναι εκτός της συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών», σχολίαζε βουλευτής από τη Θεσσαλονίκη, εκφράζοντας προβληματισμό για τη στάση που θα κρατήσει η ΝΔ, σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει, για παράδειγμα, να φέρει στη βουλή το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

«Αυτά που άκουσα είναι σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από όλα όσα είπε το μεσημέρι ο Σαμαράς», έλεγε βουλευτής από την περιφέρεια, υπενθυμίζοντας ότι ο Πρόεδρος της ΝΔ στην κοινοβουλευτική ομάδα ξεκαθάρισε πως το κόμμα του δεν πρόκειται να δώσει κανένα συγχωροχάρτι στο ΠΑΣΟΚ και την προηγούμενη κυβέρνηση για την κατάσταση, στην οποία οδηγήθηκε η χώρα, έπειτα από τις παλινωδίες, όπως τις χαρακτήρισε, του Γ. Παπανδρέου.

Με κομματική πειθαρχία

Παρά το «παγωμένο» κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, ο Αντώνης Σαμαράς αποφάσισε να πάει με κομματική πειθαρχία στην ψήφο εμπιστοσύνης για τη νέα κυβέρνηση, κάτι που σημαίνει ότι εάν ο Πάνος Καμμένος επιμείνει μέχρι τέλους να καταψηφίσει το σχήμα Παπαδήμου, αυτομάτως θα τεθεί εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας.

Ο κ. Καμμένος, πάντως, εμφανίζεται αμετακίνητος από την αρχική του θέση και μέχρι χθες το βράδυ υποστήριζε ότι δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση ακόμη και εάν η Λ. Συγγρού αποφασίσει να τον διαγράψει.

Χθες, ο Αντώνης Σαμαράς αποφάσισε τη διαγραφή του Σωτήρη Χατζηγάκη από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ με αφορμή τις δηλώσεις του περί «ακροδεξιών σταγονιδίων».

Πνευματικά παιδιά και οι δυο του Ευάγγελου Αβέρωφ, Αντώνης Σαμαράς και Σωτήρης Χατζηγάκης έφθασαν στη σύγκρουση, έπειτα από μία ταραχώδη συνύπαρξη στη ΝΔ από την ημέρα που ανέλαβε την ηγεσία της ο κ. Σαμαράς και είναι ενδεικτικό ότι μέχρι σήμερα δεν είχε πάρει κανένα κομματικό πόστο, παρά το ανακάτεμα της τράπουλας που έγινε από την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αυτό που εξόργισε τους συνεργάτες του Προέδρου της ΝΔ ήταν και η αναφορά του περί «τάσεων» στη ΝΔ, κάτι που, όπως λένε από τη Λ. Συγγρού, είναι αντικαταστατικό. Ο βουλευτής αντέδρασε με μία οργισμένη δήλωση, κατηγορώντας τον κ. Σαμαρά ότι «κατάντησε τη ΝΔ είναι μικρό απολειφάδι τύπου Πολιτικής Άνοιξης». Ήδη κάποιοι συνάδελφοί του στη Βουλή έλεγαν χθες το βράδυ ότι αργά ή γρήγορα ο κ. Χατζηγάκης θα καταλήξει στη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη.

real.gr