17 Νοεμβρίου 2011

Ισπανία: «Παντού περικοπές, εκτός από συντάξεις», λέει ο Μ. Ραχόι

http://www.sigmalive.com/files/imagecache/content_image/files/node_images/1/1/8/403118/1___________360x300.jpgΠροτεραιότητα η τήρηση των δεσμεύσεων της χώρας απέναντι στις Βρυξέλλες, δηλώνει ο πιθανός νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας.

Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας και πιθανός επόμενος πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δηλώνει ότι «πρέπει να γίνουν περικοπές παντού, εκτός των συντάξεων», ώστε να τηρηθεί η πρόβλεψη για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 4,4% του ΑΕΠ το 2012, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα El Pais.

«Έχω ήδη πει ότι η πρώτη μου προτεραιότητα είναι η διατήρηση της αγοραστικής δύναμης των συνταξιούχων...Πέραν αυτού, θα χρειασθούν περικοπές παντού», λέει.

«Το πρόγραμμα σταθεροποίησης που παρουσιάσθηκε στις Βρυξέλλες περιέχει δέσμευση για τη διαμόρφωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 4,4%. Η βούλησή μου είναι να την εκπληρώσω. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι για την κυβέρνησή μου προτεραιότητα θα είναι η τήρηση των δεσμεύσεων της Ισπανίας απέναντι στις Βρυξέλλες», τόνισε ο ηγέτης της δεξιάς αντιπολίτευσης της Ισπανίας.

Ο Μαριάνο Ραχόι θεωρεί βέβαιο ότι η πρόβλεψη για ανάπτυξη κατά 2,3% για το 2012 θα αναθεωρηθεί, μετά την χθεσινή παραδοχή της ισπανικής κυβέρνησης ότι η ανάπτυξη θα περιορισθεί στο 0,8% για το 2011, έναντι της πρόβλεψης για +1,3%.

Στο πρόγραμμά του, το Λαϊκό Κόμμα προβλέπει «πακέτο λιτότητας που θα αφορά όλον τον δημόσιο τομέα, την περικοπή των περιττών δαπανών και την εισαγωγή κινήτρων παραγωγικότητας», χωρίς να δίνει ακριβείς αριθμούς. Προβλέπει επίσης τη μείωση του αριθμού των οργανισμών του δημοσίου τομέα.

«Πρέπει να καταργηθούν πολλοί οργανισμοί των αυτόνομων περιοχών...Πρέπει να μειωθούν τα δημόσια έργα, να δοθεί προτεραιότητα σε αυτά που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη», λέει ο Μαριάνο Ραχόι.

Η Ισπανία βρίσκεται υπό την ισχυρή πίεση των αγορών τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές της Κυριακής. Τα σπρεντ των ισπανικών δεκαετών ομολόγων έφθασαν σήμερα στο ύψος ρεκόρ των 489,5 μονάδων βάσης.

«Είναι τρομερό. Αυτό σημαίνει ότι η χρηματοδότησή μας, εάν μπορούμε να χρηματοδοτηθούμε, κοστίζει πολύ ακριβά. Αυτό πλήττει την χρηματοδότηση της οικονομίας μας, τις δημόσιες υπηρεσίες, τις επιχειρήσεις, την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας και, κατά συνέπεια, την απασχόληση», δήλωσε σήμερα ο Μαριάνο Ραχόι στο ραδιοφωνικό δίκτυο Cadena Ser.