01 Νοεμβρίου 2011

"Η μούντζα του γιου μου ήταν αυθόρμητη"

[Εντάξει εγώ πιστεύω ότι ήταν ακραία η ενέργεια της μούτζας αν και άμα βλέπω τον "στρατηγό" στο βάθος να μιλάει στο κινητό την ώρα της παρέλασης ή διαβάζω τα παρακάτω, καταλαβαίνω πως η ακραία ενέργεια μπορεί και να δικαιολογηθεί]

Την Παρασκευή «ύψωνε» την μούντζα του στους επισήμους και την Δευτέρα, όπως και την προηγούμενη της παρέλασης, κρατούσε με την ίδια παλάμη το μυστρί στην οικοδομή που εργάζεται για να βγει το μεροκάματο.

Ο Αχιλλέας Μ., το 12ο παιδί από τα 16 της πολύτεκνης οικογένειας από την Λάρισα, δίχασε την κοινή γνώμη, όταν την Παρασκευή σήκωσε το χέρι και μούντζωσε παρατεταμένα όσους βρίσκονται στην εξέδρα των επισήμων.

«Και άλλα παιδιά έδειξαν την αγανάκτηση τους, αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο», είπαν κάποιοι, δείχνοντας έντονο εκνευρισμό για την «απαράδεκτη πράξη» του.

Ακόμα και ο Σύλλογος Διδασκόντων έχει διχασμό, για το αν θα πρέπει να του επιβληθεί τιμωρία ή όχι, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ενδιαφέρον για το περιστατικό έχει δείξει και η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου.

Ποιος είναι όμως ο νεαρός που έγινε «πρωταγωνιστής» των παρελάσεων

Δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο παιδί, αλλά για ένα σκληρά εργαζόμενο νέο (εργάζεται ως ελαιοχρωματιστής από μικρή ηλικία), αριστούχο στο 3ο Εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο, για αυτό άλλωστε ήταν και παραστάτης στην παρέλαση, παρότι ξυπνάει από τις 6 το πρωί για να πάει να δουλέψει και στην συνέχεια στο σχολείο και μετά διάβασμα έως τα μεσάνυχτα. Όσοι τον ξέρουν τον περιγράφουν ως ένα ήσυχο παιδί.

Με δύο γονείς εργαζόμενους στον Δήμο και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και 15 ακόμα αδέρφια δεν είχε πολλά περιθώρια να μην εργαστεί και για αυτό ίσως είναι τόσο συνειδητοποιημένος από μικρός για τις δυσκολίες της ζωής και για το πόσο κοπιαστικά βγαίνει ένα πιάτο φαγητό για τον ίδιο, τους γονείς τους και τα 15 αδέρφια του.

Η αντίδραση του  λίγο ακραία, αλλά, σύμφωνα με τον πατέρα του «ήταν αυθόρμητο αυτό που έκανε το παιδί. Είναι πολύ καλός μαθητής και θέλει να σπουδάσει υπολογιστές. Τα παιδιά βλέπουν ότι το μέλλον τους δεν είναι καλό. Τα πάντα διαλύονται. Κόβεται το εισόδημα των γονιών τους. Τελευταία μας ήρθαν πολλά χαράτσια. Μόνο αυτή η έκτακτη εισφορά ήταν 1.038 ευρώ».

Όσον αφορά την κριτική που δέχτηκε ο πατέρας ότι «δεν διαπαιδαγώγησε σωστά τα παιδιά του», απαντά στον Ελεύθερο Τύπο: «Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου, θα πέσει να σε πλακώσει. Την οικογένεια μου τη βλέπουν και την θαυμάζουν».

Πάντως, ο ίδιος ο μαθητής, που για κάποιους έγινε ήρωας και για κάποιους παράδειγμα προς αποφυγήν σιωπά, ξαφνιασμένος από την μεγάλη δημοσιότητα που είχε η πράξη του, την οποία δεν ανέμενε. Δέχεται βροχή προτάσεων για συνεντεύξεις, αλλά δεν θέλει προς το παρόν να μιλήσει.