24 Νοεμβρίου 2011

Γερμανία: Θετική αντίδραση κυβερνητικών παραγόντων στην επιστολή Σαμαρά

Θετικά υποδέχθηκαν κυβερνητικοί παράγοντες της Γερμανίας την επιστολή του Αντ. Σαμαρά, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι η σχετική αποτίμηση θα γίνει έπειτα από μια καλύτερη μελέτη της επιστολής και θα είναι σε σύμπνοια με την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε συνάντησή τους με Έλληνες δημοσιογράφους, Γερμανοί κυβερνητικοί παράγοντες εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το αν θα επαρκέσει τελικά το «κούρεμα» του 50%, ενώ αναγνώρισαν ότι από την αρχή της κρίσης στην Ελλάδα έγιναν πολλά λάθη στη διαχείρισή της.

«Το πρώτο πακέτο δεν ήταν αρκετό. Επρεπε το 2010 να είχαμε συμφωνήσει σε ένα μεγαλύτερο. Θα έπρεπε επίσης να εμπλέξουμε τον ιδιωτικό τομέα, που έτσι κι αλλιώς είχε δηλώσει τη διαθεσιμότητά του. Ηταν ακόμη υπερβολικά αισιόδοξη η πρόβλεψη για τον χρόνο επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές, ενώ θα μπορούσαμε να είχαμε σταματήσει την κρίση πολύ νωρίς, αν είχαμε κάνει τέσσερα βήματα μπροστά κι όχι αυτό που κάναμε: ένα τη φορά και βολιδοσκόπηση των αντιδράσεων», παρατήρησαν.

Υπογράμμισαν τέλος, ότι κύριος στόχος της ευρωζώνης σε αυτή τη φάση είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών και άρα, όπως ανέφεραν, «οι επόμενες βδομάδες θα είναι κρίσιμες για το μέλλον της ευρωζώνης».