20 Νοεμβρίου 2011

Σάιφ αλ-Ισλάμ: "Εγώ απλώς βόσκω καμήλες"

Απεγνωσμένο αγώνα για να μην αποκαλυφθεί η πραγματική του ταυτότητα και να αποφευχθεί η σύλληψή του έκανε χθες ο Σάιφ αλ-Ισλάμ Καντάφι. Ο μικρότερος γιος του πρώην ηγέτη, όταν εντοπίστηκε στην έρημο της Λιβύης από τις δυνάμεις ασφαλείας που τον καταζητούσαν, όχι μόνο «πασάλειψε» το πρόσωπό του με άμμο για να μην τον αναγνωρίσουν, αλλά παρουσιάστηκε και ως… εκτροφέας καμήλων!

Ο διοικητής Αχμέντ Αμούρ αφηγείται:

«Κάναμε διαρκώς περιπολίες στην αχανή έκταση της ερήμου της Λιβύης για περισσότερο από έναν μήνα, μέχρι που, την Παρασκευή, λάβαμε ειδοποίηση ότι ο Σάιφ βρισκόταν κοντά στην πόλη Ομπάρι και από εκεί προσπαθούσε να δραπετεύσει στη Νιγηρία.»

«Σύντομα εντοπίσαμε τα δύο τζιπ αυτοκίνητα της φρουράς του, τα οποία, διασχίζοντας την έρημο, κατευθύνονταν προς τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο της περιοχής.»

«Αμέσως, πυροβολήσαμε στον αέρα για προειδοποίηση, οι οδηγοί των δύο οχημάτων σταμάτησαν την πορεία τους πάνω στην άμμο και ο Σάιφ με τους συνοδούς ασφαλείας βγήκαν έξω».

«Οι φρουροί μάς πλησίασαν χωρίς αντίρρηση, αλλά εκείνος έπεσε κάτω και άρχισε να πασαλείφει το πρόσωπό του με άμμο για να μην τον αναγνωρίσουμε!»

«Εγώ του είπα να ξανασηκωθεί όρθιος και έτσι βρέθηκα τετ-α- τετ με έναν από τους γνωστότερους εγκληματίες πολέμου».

«Ξαφνικά, μου είπε: “Ονομάζομαι Αμντούλ Σαλέμ και είμαι εκτροφέας καμήλων!” Ήταν εντελώς τρελό! Στο μεταξύ, στη χώρα μας, το συγκεκριμένο όνομα είναι τόσο κοινότυπο όσο π.χ. είναι και στη Βρετανία το “Τζον Σμιθ”».

«Όταν πλέον κατάλαβε ότι γνωρίζαμε ποιος πραγματικά ήταν, απάντησε: “Πυροβολήστε με ή πάρτε με στο Ζιντάν”»

«Έτσι, τον φέραμε στη συγκεκριμένη πόλη και, από κει και πέρα, θα αποφασίσει η κυβέρνησή μας τι θα κάνει».

Από την άλλη πλευρά, ο Ομράν Ετούρκι, επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου του Ζιντάν επιμένει ότι η δίκη του Σάιφ πρέπει να γίνει εκεί και όχι στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο όπως αναμένεται.

«Εμείς τον συλλάβαμε και εμείς δικαιούμαστε να τον δικάσουμε. Οι κάτοικοι της πόλης και γενικά οι Λίβυοι θέλουν να τον δουν να κρίνεται με δίκαιες διαδικασίες. Εξάλλου, αν θέλαμε να τον σκοτώσουμε, θα το είχαμε ήδη κάνει.»



tvxs.gr