10 Νοεμβρίου 2011

Παράπλευρη απώλεια

Η συνεχιζόμενη, πέρα από κάθε εθνική και πολιτική λογική, δυστοκία σχηματισμού κυβέρνησης μαζί με το πλούσιο παρασκήνιο που τη συνοδεύει -άξιο να αποτελέσει αντικείμενο εξειδικευμένου σεμιναρίου πολιτικής μηχανορραφίας-, υποδεικνύουν την απόλυτη ανικανότητα του πολιτικού μας συστήματος να ανταποκριθεί την ύστατη ώρα στο στοιχειώδες καθήκον της, να διασώσει η χώρα.
Οσοι, λοιπόν, έτρεφαν προσδοκίες, ότι μια συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων απέναντι στο μεγάλο κίνδυνο που αντιμετωπίζουμε θα έδινε ένα διαφορετικό στίγμα πολιτικής, μπορούν να αφήσουν κάτω τα μεγάλα... καλάθια.

Το αποτέλεσμα της διαδικασίας που εκτυλίχθηκε, απέχει από το να δώσει λύση στα μεγάλα προβλήματα, αφήνει ωστόσο πολύ συγκεκριμένες εικόνες. Αποκαλύφθηκε -και σε όποιον δεν είχε γίνει καταφανές έως τώρα- ότι κάποια κορυφαία και ιδιαίτερα προβεβλημένα πρόσωπα της πολιτικής μας ζωής αδιαφορούν για το μέλλον της χώρας και την τύχη της μεγάλης μάζας αυτών που την κατοικούν.

Αποδείχθηκε ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η προσωπική τους θέση στο σκηνικό που θα προκύψει έπειτα από μια ολική καταστροφή της πατρίδας. Στο αφανισμένο τοπίο που θα διαμορφωθεί ύστερα από μια πλήρη κατάρρευση, ασφαλώς θα υπάρχει κάποιου είδους πολιτική ηγεσία και είναι βέβαιο ότι θα διαμορφωθούν νέα οικονομικά και επιχειρηματικά συμφέροντα στο εσωτερικό της χώρας.

Πολλές από τις κινήσεις και επιλογές που έγιναν τις τελευταίες ημέρες εκεί είχαν στραμμένο το βλέμμα τους. Την ίδια στιγμή που η τύχη της χώρας κρέμεται σε μια κλωστή, αναπτύχθηκαν στρατηγικές που στόχο έχουν να διεκδικήσουν μια περίοπτη θέση στην «καμένη γη» και ένα ικανό μερίδιο στην πολιτική και οικονομική εξουσία της επόμενης ημέρας.

Οι επιλογές τους προς αυτό κατατείνουν και με κάθε τους ελιγμό δείχνουν ότι ο σχεδιασμός επικυριαρχίας, που ανέπτυξαν, αδιαφορούσε αν στο προσωπικό τους κάδρο υπήρχε όρθια η χώρα, την οποία προφανώς θεωρούν παράπλευρη απώλεια στον πόλεμο επικράτησης της προσωπικής τους φιλοδοξίας.

Στις δύσκολες εποχές, βγαίνουν «στον αφρό» οι συμπεριφορές και τα συστήματα αξιών όλων όσοι εκτίθενται στη λαϊκή ψήφο. Ετσι προκύπτουν και καθαρότερα, χρήσιμα συμπεράσματα, καθώς οι μέρες που θα πρέπει όλοι να πάρουμε τις αποφάσεις μας, είναι πλέον πολύ κοντά.

ΝΙΚΟΣ ΦΡΑΝΤΖΗΣ - nfran@naftemporiki.gr