17 Νοεμβρίου 2011

Φάλτσα ορχήστρα το ΠΑΣΟΚ

Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Με μια φάλτσα ορχήστρα, με ένα μαέστρο που δεν τον παρακολουθούν όλοι οι μουσικοί της, μοιάζει το ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες ημέρες, καθώς πολλά στελέχη και βουλευτές από τη μια ακολουθούν το δικό τους ρυθμό κι από την άλλη υποδεικνύουν στον Γ. Παπανδρέου -που δεν φαίνεται να σκέφτεται την αποχώρησή του- τι πρέπει να κάνει...

Δεν σκέφτεται αποχώρηση

Αλλοι καλούν εμμέσως πλην σαφώς τον κ. Παπανδρέου να ξεκινήσει τις διαδικασίες εκλογής νέου αρχηγού, άλλοι ζητούν ιδεολογικό συνέδριο, άλλοι βουλευτές καταψηφίζουν την «κυβέρνηση της συνευθύνης», άλλοι της δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης με αστερίσκους λόγω της συμμετοχής του ΛΑΟΣ, άλλα στελέχη με τα οποία συνεργάστηκε για χρόνια τον κατηγορούν πλέον ευθέως ως υπεύθυνο για την κατάσταση της χώρας και του ΠΑΣΟΚ κι άλλοι ζητούν εκλογές το συντομότερο.
Λίστα
Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ο ίδιος δείχνει να σχεδιάζει την παραμονή του στην προεδρία για απροσδιόριστο ακόμη χρόνο. Και όχι μόνο αυτό αλλά σε πείσμα των περισσοτέρων επιμένει να θέτει ευθέως θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου -λέγεται ότι θέλει να εφαρμοστεί η λίστα- κλείνοντας το μάτι στον Α. Σαμαρά, που για την ώρα λέει ότι διαφωνεί με τη λίστα.

Πιο συγκεκριμένα:
* Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και χθες μιλώντας στον ΑΝΤ1 διαφώνησε κατηγορηματικά με την πρόθεση του Γ. Παπανδρέου να προτείνει την καθιέρωση της λίστας για τις επόμενες εκλογές.
* Τη διαφωνία της με τη λίστα εξέφρασε και η πρώην υπουργός Κατερίνα Μπατζελή. Πάντως άφησε να εννοηθεί ότι αν οι εκλογές γίνουν τον Φεβρουάριο, δεν επαρκεί ο χρόνος να εκλέξει το ΠΑΣΟΚ νέο αρχηγό.

Ορίζοντας

* Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδης έθεσε εμμέσως πλην σαφώς θέμα Παπανδρέου. Είπε στη Βουλή ότι συντεταγμένη πορεία στο ΠΑΣΟΚ σημαίνει ότι ο πρόεδρος του κόμματος θα θέσει τώρα τον χρονικό ορίζοντα για την ανάταξη του ΠΑΣΟΚ, θα δείξει το δρόμο τις επόμενες ημέρες και θα προχωρήσει τις διαδικασίες για να τεθούν όλα τα θέματα επί τάπητος.
* Ο τέως υπουργός Χ. Καστανίδης κάνοντας την έκπληξη έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής λέγοντας ότι δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αλλά διαφωνεί με τη συμμετοχή υπουργών από το ΛΑΟΣ. Κυρίως όμως ασκεί κριτική στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ που δέχτηκε αυτή τη συμμετοχή λέγοντας ότι αποτελεί ιστορικό λάθος της δημοκρατικής παράταξης που δέχτηκε αυτή τη συμμετοχή «των ακροδεξιών υπουργών και υφυπουργών».
* Δυο βουλευτές, ο μουσουλμάνος Τσετίν Μαντατζή και ο εκ Θεσπρωτίας Χρ. Κατσούρας καταψήφισαν την κυβέρνηση. Δεν είχαν πειθαρχικές επιπτώσεις.
* Επειτα από μακροχρόνια σιωπή, ο πρώην πρόεδρος της ΓΣΕΕ και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πολυζωγόπουλος με μια μακροσκελή ανοιχτή επιστολή του ασκεί σκληρή κριτική στον Γ. Παπανδρέου.

Υποστηρίζει ότι είναι «τεράστιο πολιτικό ατόπημα του κ. Παπανδρέου που δημιουργεί τεράστιες σκιές στην ιστορία και την πορεία της παράταξης και θα έχει τραγικές συνέπειες για το μέλλον της η συμμετοχή στην κυβέρνηση της ακροδεξιάς και των ακροδεξιών».

Παρακμή

Ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζοντας ότι ευθύνεται για την κατάσταση παρακμής στην οποία βρίσκεται η χώρα και μιλάει για «άστοχους χειρισμούς άπειρων στελεχών που κλήθηκαν στην πιο δύσκολη μεταπολιτευτική περίοδο της χώρας να διαχειριστούν την κρίση, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στη "δαμόκλειο σπάθη" του Μνημονίου». Υποστηρίζει ότι θα μπορούσε αυτή η κατάσταση να αποφευχθεί αν υπήρχαν στιβαρή ηγεσία και πολιτικός σχεδιασμός. Καταλογίζει την ευθύνη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στην οποία αποδίδει ανεπάρκεια και καλεί τον Γ. Παπανδρέου να αναλάβει τις ευθύνες «αυτής της ήττας που θα εξελιχθεί σε στρατηγική ήττα». Υποστηρίζει ακόμη ότι η δημοκρατική παράταξη «βρίσκεται σε διάλυση» και ο δημοκρατικός πολίτης «νιώθει πολλαπλώς προδομένος και ταπεινωμένος».

Και ιδεολογία

* Η βουλευτής και πρώην υφυπουργός Θεοδώρα Τζάκρη μάς διευκρίνισε χθες ότι στις δηλώσεις της στο ΒΗΜΑ FM προχθές αναφέρθηκε στην ανάγκη εκκίνησης ενός ιδεολογικού διαλόγου μέσα στο ΠΑΣΟΚ για το χαρακτήρα και την ιδεολογική ταυτότητα του Κινήματος και δεν έθεσε ουδέποτε θέμα διαδοχής, γιατί, όπως είπε, δεν είναι θέμα προσώπων, αλλά θέμα πολιτικών. *