05 Νοεμβρίου 2011

Από κοινού με τη ΝΔ η αναζήτηση του επικεφαλής της νέας κυβέρνησης, λέει το ΠΑΣΟΚ

Με δήλωση του υπουργού Επικρατείας κ. Ηλία Μόσιαλου η κυβέρνηση εμμένει στο πλαίσιο για συνεργασία που έβαλε εχθές ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα της Βουλής μιλώντας για «ανάγκη δημιουργίας Κυβέρνησης ευρύτερης δυνατής συνεργασίας με μοναδικό γνώμονα ην εξυπηρέτηση του ενικού συμφέροντος και δη την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου».

Όπως φαίνεται από την ανακοίνωση ο κ. Παπανδρέου είναι αποφασισμένος να παραχωρήσει τη θέση του στην πρωθυπουργία σε άλλο πρόσωπο, αρκεί να συμφωνήσει η Νέα Δημοκρατία να συμμετέχει σε κυβέρνηση συνεργασίας.

«Ο πρωθυπουργός δεν έθεσε ως όρο να ηγηθεί αυτής της κυβέρνησης ευρύτερης στήριξης. Αντιθέτως αναφέρθηκε στη από κοινού αναζήτηση και του επικεφαλής της», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μόσιαλος

Μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Παπούλια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τις πρώτες διερευνητικές επαφές. Ωστόσο δεν έχει ξεκαθαρίστει ακόμα αν την πρόταση για δημιουργία νέας κυβέρνησης θα υποβληθεί στους αρχηγούς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή από τον πρωθυπουργό. Επίσης δεν έχουν καταλήξει στην κυβέρνηση αν αυτό θα γίνει μέσω επιστολών ή τηλεφωνικών επαφών. Η μορφή και ο τρόπος των προτάσεων κρίνονται πολύ σημαντικές, αφού μπορεί να καθορίσουν την πορεία αυτής της προσπάθειας.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Ηλία Μόσιαλου έχει ως εξής:

«Ο Πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί δημόσια και επανειλημμένα για την ανάγκη δημιουργίας Κυβέρνησης ευρύτερης δυνατής συνεργασίας με μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος και δη την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου.

Αυτό έπραξε και χθες στη Βουλή. Εξήγησε αναλυτικά γιατί οι εκλογές αυτή τη στιγμή θα ήταν καταστροφικές για τη χώρα.Πρότεινε, τα κόμματα να συμφωνήσουν από κοινού τους ειδικότερους στόχους, το απαραίτητο χρονοδιάγραμμα και τη σύνθεση της κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας. Δήλωσε επίσης, ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να στηρίξει αυτή την προσπάθεια.

Ο Πρωθυπουργός δεν έθεσε ως όρο να ηγηθεί αυτής της κυβέρνησης. Αντιθέτως αναφέρθηκε στην από κοινού αναζήτηση και του επικεφαλής της.Υπογράμμισε με κάθε τρόπο ότι το τελευταίο που τον ενδιαφέρει είναι η καρέκλα. Σε αυτή την κατεύθυνση επιμένουμε για το συμφέρον της χώρας και του Ελληνικού Λαού.

Καλούμε όλα τα κόμματα και ιδιαίτερα την Αξιωματική Αντιπολίτευση να επιδείξουν εποικοδομητικό πνεύμα.

Το ερώτημα είναι αν ο κ. Σαμαράς έχει ως στόχο να στηρίξει αυτή την εθνική προσπάθεια ή απλώς αναζητά προσχήματα.

Στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια, σήμερα το πρωί, ο Πρωθυπουργός ζήτησε τη συνδρομή του Προέδρου σ’ αυτή την εθνική προσπάθεια και συμφωνήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να καλέσει άμεσα τους πολιτικούς αρχηγούς για να διερευνήσει τη δυνατότητα συνεργασίας των πολιτικών δυνάμεων».

protothema.gr