28 Νοεμβρίου 2011

Σόιμπλε: Δεν υπάρχει πλέον μεγάλη ανησυχία για την έκτη δόση

Το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου αναμένεται να δώσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης την Τρίτη. Σε δηλώσεις του το απόγευμα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε πως δεν υπάρχει πλέον μεγάλη ανησυχία για το αν η τρόικα θα αποδεχθεί την επιστολή του αρχηγού της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά που στηρίζει το νέο πρόγραμμα στήριξης, καθώς και για το αν θα εγκριθεί η εκταμίευση της έκτης δόσης.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ παρέπεμψε στη συνεδρίαση του Eurogroup, το οποίο, όπως όλα δείχνουν, θα αποφασίσει την εκταμίευση του μεριδίου της ΕΕ, ύψους 5,8 δισ. ευρώ, από τα συνολικά 8 δισ. ευρώ της έκτης δόσης του δανείου από την ΕΕ και το ΔΝΤ προς την Ελλάδα.

Ερωτηθείς αν οι επιστολές που έλαβε το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) από τους πολιτικούς αρχηγούς της Ελλάδας, ικανοποιούν τον Επίτροπο Ρεν, ο κ. Αλταφάζ απάντησε πως τα κράτη-μέλη που χρηματοδοτούν την Ελλάδα είναι εκείνα τα οποία θα πρέπει να αποφασίσουν κατά πόσο οι διαβεβαιώσεις που παρέχονται μέσω των επιστολών είναι αρκετές. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ο Επίτροπος Ρεν δεν επιθυμεί να εκφράσει την άποψή του, προτού συνομιλήσει με τους εταίρους του στο Eurogroup.

Σε ομιλία του την Κυριακή, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την αποδέσμευση της δόσης. Όπως ανέφερε, «όλες οι ενδείξεις είναι καλές» για μια θετική αξιολόγηση των δεσμεύσεων που ανέλαβαν τα κόμματα που συγκροτούν τη νέα κυβέρνηση.