07 Νοεμβρίου 2011

Διχογνωμία στη ΝΔ για τη στάση έναντι της συγκυβέρνησης

Διχογνωμία φέρεται να επικρατεί στη ΝΔ για την «επαμφοτερίζουσα» στάση που έχει επιλέξει η ηγεσία της έναντι της συγκυβέρνησης. Παρά την  συμφωνία του Αντώνη Σαμαρά χθες το βράδυ για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, ο αρχηγός της ΝΔ ήταν ολοφάνερο  από σήμερα το πρωί κιόλας,  ότι  επιχειρεί  να θέσει «αστερίσκους» και να εμφανίσει σαν ψήφο «ανοχής»  το «ναι» της  αξιωματικής αντιπολίτευσης.  Πιθανή  αιτία οι αντιδράσεις των περισσότερο «σκληροπυρηνικών», οι οποίοι μάλιστα πρόσκεινται στον ίδιο.
O κ. Σαμαράς συγκάλεσε το πρωί  σύσκεψη  στη Συγγρού, στην οποία συμμετείχαν οι αντιπρόεδροι του κόμματος Αβραμόπουλος – Δήμας, ο γενικός γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Α. Λυκουρέντζος και τα στελέχη: Ευρ.Στυλιανίδης, Κ. Χατζηδάκης, Όλγα Κεφαλογιάννη, Π. Παυλόπουλος, Ν. Δένδιας, Άρης Σπηλιωτόπουλος, Μ. Βαρβιτσιώτης, Κυρ. Μητσοτάκης, Β. Αντώναρος, Κ. Τζαβάρας, Χρ. Σταϊκούρας, Χρ. Λαζαρίδης, Κ. Αρβανιτόπουλος, Κ. Μαρκόπουλος, Μ. Κεφαλογιάννης, Κ. Μπούρας και  Δ. Σταμάτης. Από την ανάγνωση και μόνο των ονομάτων προκύπτει ότι ο πρόεδρος του κόμματος κάλεσε και αρκετούς «μεσαιοχωρίτες» στη σύσκεψη, στους οποίους  έδωσε οδηγίες και για την επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος της συγκυβέρνησης.

Εκτός από την αναφορά στους στόχους που πέτυχε η ΝΔ ((να παραιτηθεί ο κ. Παπανδρέου, να συμφωνηθεί η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, να μην γίνει δημοψήφισμα), ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι το κόμμα του επιθυμεί να στείλει μήνυμα σταθερότητας και ασφάλειας εντός και εκτός Ελλάδας, αλλά δεν  στηρίζει το Μνημόνιο και δέχεται μόνο τα ψηφισμένα μέτρα. Ανακοίνωσε ακόμα ότι η ΝΔ θα ψηφίσει τον Προϋπολογισμό  και θα αλλάξει μετά «ότι μπορούμε», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. «Εμείς που θα κερδίσουμε τις εκλογές δεν θέλουμε να παραλάβουμε μια Ελλάδα τσακισμένη» συμπλήρωσε.

Εντύπωση πάντως  προκάλεσε η αναφορά του κ. Παυλόπουλου στην οποία τόνισε ότι η «γραμμή» πρέπει να είναι   «δίνουμε  ψήφο εμπιστοσύνης ανοχής, όχι ψήφο εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση. Μια αναφορά που προκάλεσε την έντονη αντίδραση άλλων στελεχών του κόμματος που την απέρριψαν. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι σε σημερινές  ραδιοφωνικές τους συνεντεύξεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η ΝΔ «δίνει ψήφο εμπιστοσύνης και όχι ανοχής» στη συγκυβέρνηση, ενώ ο Άρης Σπηλιωτόπουλος κατηγόρησε τους «σκληρούς» του κόμματος ότι ήθελαν με τη συμπεριφορά τους «να ρίξουν τη χώρα στα βράχια».

star.gr