17 Νοεμβρίου 2011

Τα "πήρε" ο Μπένυ με το δικαστικό μπλόκο στο χαράτσι

Αυστηρό το ΥΠΟΙΚ για το δικαστικό μπλόκο στη ΔΕΗ  Την έντονη αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών προκάλεσε η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καλαμάτας να απαγορεύσει στη ΔΕΗ τη διακοπή παροχής ρεύματος σε καταναλωτή, λόγω λάθους στον υπολογισμό του φόρου.


Το δικαστήριο εξέδωσε σχετική προσωρινή διαταγή προς τη ΔΕΗ -την πρώτη που εκδίδει δικαστήριο για λάθη στον υπολογισμό του τέλους- αφού η τιμή ζώνης είχε χρεωθεί προς 2.150 ευρώ αντι 58 ευρώ που είναι η σωστή, με το τέλος ακινήτου να ορίζεται σε 2.235,60 ευρώ αντί 838,5 ευρώ όπως θα έπρεπε.


Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Έθνος", το δικαστήριο έκανε δεκτά τα περί προσβολής προσωπικότητας του ζευγαριού σε βάρος του οποίου έγινε το λάθος από τη διακοπή της ηλεκτροδότησης και εξέδωσε την προσωρινή διαταγή απαγόρευσης διακοπής της ηλεκτροδότησης.


Μπροστά στην απόφαση αυτή, το υπουργείο κατήγγειλε ότι το πρωτοδικείο Καλαμάτας υπερέβη τη δικαιοδοσία του ως πολιτικό δικαστήριο σε σχέση με ζητήματα βεβαίωσης και είσπραξης φόρων και τελών, στέλνοντας το μήνυμα ότι "το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να μην δημιουργούνται ψευδείς εντυπώσεις στους πολίτες".


Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε από την Περιφέρεια Αττικής να επιβληθούν πειθαρχικές ποινές σε όσους δημάρχους αρνούνται να εφαρμόσουν τον νόμο.


Την ίδια στιγμή, πάντως, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων κάνει λόγο για σωρεία λαθών που διαπιστώνονται καθημερινά σχετικά με το ειδικό τέλος ακινήτων, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να... γίνονται μπαλάκι από τη ΔΕΗ στον δήμο και από εκεί στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.


Στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα για τα ζητήματα που έχουν προκύψει με την εφαρμογή του ειδικού τέλους ακινήτων, αποφασίστηκε ότι η ΔΕΗ θα στείλει στους οικείους δήμους όλα τα μηχανογραφημένα στοιχεία που αντιστοιχούν στα ακίνητα, προκειμένου αυτοί με τη σειρά τους να καλέσουν τους δημότες τους να διορθώσουν τα όποια λάθη, και -όπως αναφέρεται- αν υπάρξει λόγος συμψηφισμών, αυτοί θα γίνουν στις επόμενες δόσεις. Έτσι, η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί κανονικά από όλους.


Για την επίλυση προβλημάτων οι πολίτες θα μπορούν να απευθύνονται στο τηλεφωνικό κέντρο της ΓΓΠΣ, ενώ σύντομα στη διάθεση των πολιτών για το συγκεκριμένο ζήτημα θα τεθούν και τα ΚΕΠ.

Παράλληλα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έδωσε εντολή η είσπραξη του τέλους για το 2012 να κατανεμηθεί σε όσο το δύνατόν περισσότερες δόσεις, ενώ ζήτησε να συμπληρωθεί η σχετική υπουργική απόφαση ώστε να λυθούν με τη μέγιστη δυνατή ευαισθησία προβλήματα κοινωνικού χαρακτήρα, τα οποία έχουν προκύψει για διάφορες ευπαθείς ομάδες.

megatv.com