14 Νοεμβρίου 2011

Εγκύκλιος για... ψαλίδια στο Δημόσιο και "Στάση εργασίας = απεργία"

Έφτασε σε όλα τα υπουργείο η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών με τις οδηγίες για την εφαρμογή του νέου μισθολογίου με βάση τις οποίες δεκάδες χιλιάδες υπάλληλοι θα επανακαταταγούν σε χαμηλότερο βαθμό ή κλιμάκιο απ'οτι σήμερα, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες θα δουν μείωση στους μισθούς τους από 7% έως 50%.

Με το νέο μισθολόγιο, υπάλληλος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με 17 χρόνια προϋπηρεσίας στο υπουργείο Παιδείας θα λαμβάνει πλέον 1.437 ευρώ μικτά, αντί 1.622 σήμερα, δηλαδή θα έχει μείωση κατά 185 ευρώ τον μήνα. Απο την άλλη υπάλληλος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με πολυετή προϋπηρεσία στο υπουργείο Οικονομικών, που σήμερα λαμβάνει 2.496 ευρώ μικτά, θα λάβει 1.129, δηλαδή μείον 1.367 ευρώ τον μήνα.

Οι περικοπές των αποδοχών είναι ιδιαίτερα υψηλές στους αποφοίτους υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ μισθό ιδιωτικού τομέα θα λαμβάνουν πλέον οι νεοεισερχόμενοι στο δημόσιο.

Ηδη η ΑΔΕΔΥ εξήγγειλε για αύριο στάση εργασίας και συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Με το νέο μισθολόγιο καταργούνται όλες οι ειδικές συλλογικές συμβάσεις ή υπουργικές αποφάσεις, που καθόριζαν διαφορετικές μισθολογικές αποδοχές σε εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου χρόνου σε φορείς του δημοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης και θα μισθοδοτούνται πλέον με τις νέες διατάξεις.

Επίσης, όλοι οι υπάλληλοι, με εξαίρεση αυτούς που κατέχουν θέσεις ευθύνης, επαναξατάσσονται σε διαφορετικό βαθμό, ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και τα τυπικά τους προσόντα.

Για όσους υπαλλήλους οι μειώσεις υπερβαίνουν το 25% των σημερινών αποδοχών τους, το υπόλοιπο θα τους αφαιρεθεί σε δύο ισόποσες δόσεις, το 2013 και 2014.


Στάση εργασίας = απεργία


Αντιδράσεις προκαλεί επίσης η οδηγία σύμφωνα με την οποία η στάση εργασίας θα ισοδυναμεί με απεργία με αποτέλεσμα να περικόπτονται ημερομίσθια ανάλογα με τις ώρες της στάσης που έχουν συμπληρωθεί.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι στην περίπτωση της 24ωρης απεργίας θα περικόπτεται το 1/25 των μηνιαίων αποδοχών με βάση τις εργάσιμες ημέρες και όχι το 1/30 - δηλαδή το σύνολο των ημερών του μήνα - που ίσχυε μέχρι σήμερα.

megatv.com