02 Νοεμβρίου 2011

Άρχισε η «μίνι σύνοδος κρίσης» στις Κάννες για την Ελλάδα

Σε βαρύ κλίμα ξεκίνησε η «μίνι σύνοδος κρίσης» στις Κάννες μετά την αναγγελία του δημοψηφίσματος, μ,ε τον Γ.Παπανδρέου να συναντά στις Κάννες τη Γερμανίδα καγκελάριο, τον Γάλλο πρόεδρο, τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Κομισιόν και Eurogroup και την επικεφαλής του ΔΝΤ.

Η συνάντηση, που έχει πάρει χαρακτήρα «μικρής συνόδου» μία εβδομάδα μετά τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις που κατέληξαν στη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου, αποφασίστηκε εσπευσμένα μετά την ανακοίνωση της Ελλάδας ότι θα προχωρήσει στη διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με το νέο ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης.

Στις συναντήσεις της Τετάρτης δεν θα είναι παρών ο νέος πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, όπως ανακοινώθηκε σήμερα. Ο κ. Ντράγκι θα πάει στις Κάννες την Πέμπτη μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ και τη συνέντευξη τύπου που ακολουθεί.

Tα μηνύματα από το Βερολίνο και την Ουάσινγκτον αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο εκταμίευσης της έκτης δόσης, μετά την αναγγελία για το δημοψήφισμα, ενώ Γαλλία και Γερμανία επιμένουν σε όλους τους τόνους πως το ευρωπαϊκό σχέδιο βοήθειας προς την Αθήνα δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Η Ουάσινγκτον, από την πλευρά της, ζήτησε από τη G20 ενιαία στάση απέναντι στην κρίση στην Ευρωζώνη: «Στόχος μας είναι από την G20 να βγει ομοφωνία» υπογράμμισε σε δηλώσεις του εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Ενδεικτική του κλίματος απέναντι στην Αθήνα είναι η δήλωση της Άνγκελα Μέρκελ την Τετάρτη, πριν τις συναντήσεις στις Κάννες: Μιλώντας στο Βερολίνο δίπλα στον Τούρκο πρωθυπουργό που επισκέπτεται τη χώρα, είπε αστειευόμενη πως «εκτιμούμε όλον τον κόσμο τους Τούρκους όπως και τους Έλληνες, όταν εμφανίζονται λογικοί».
Newsroom ΔΟΛ