27 Νοεμβρίου 2011

Συγχαρητήρια Επιστολή Οικ.Π. Βαρθολομαίου προς την Κ. Αυγερινοπούλου για την επίσκεψη ανώτατου κλιμακίου ΟΗΕ στην Ηλεία


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος αποστέλλει Συγχαρητήρια και Πατρικές Ευχές για την Επίσημη Συνεδρίαση του Ανωτάτου Κλιμακίου του ΟΗΕ για τις φυσικές καταστροφές και την Επιτόπια Επίσκεψη των εμπειρογνωμόνων στις πυρόπληκτες περιοχές του Νομού Ηλείας σε επιστολή προς την Βουλευτή Επικρατείας, κα. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου .




Συγχαρητήρια  επιστολή (κλικ για μεγέθυνση) για την πρωτοβουλία της Αναπληρώτριας Τομεάρχη Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτού Επικρατείας Διονυσίας-Θεοδώρας Αυγερινοπούλου, να συνεδριάσει για πρώτη φορά στην Ηλεία το ανώτατο κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για τις περιβαλλοντικές καταστροφές (Advisory Group on Environmental Emergencies [AGEE] Steering Committee) απέστειλε χθες, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ Βαρθολομαίος.

Ο επονομαζόμενος και «Πράσινος Πατριάρχης», εξ’αιτίας της μακροχρόνιας και πολυεπίπεδης ενασχόλησής του με τα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη επισημαίνει χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων, στην επιστολή του προς την κα.Αυγερινοπούλου:

«Μεθ’ικανοποιήσεως  επληροφορήθημεν  ότι κατά τη συνάντηση  ταύτην θα μελετηθούν ζητήματα προλήψεως  και αποκαταστάσεως των υπ’αυτών πληγεισών  περιοχών, ως και  ο περιφερειακός  σχεδιασμός και η  διεθνής οργάνωσις  της πολιτικής  προστασίας δια την αποφυγήν παρόμοιων καταστροφών εις το μέλλον, δια της δημιουργίας Περιφερειακού Κέντρου Συντονισμού προς άμεσον αντιμετώπισιν αυτών και έγκαιρον παροχήν βοηθείας εις τα Βαλκάνια και τας γειτονικάς χώρας.

Το  όλον πρόγραμμα και  το θεματολόγιον της  συνταντήσεως ταύτης, μαρτυρεί την σοβαρότητα μετά της οποίας αντιμετωπίζετε το πρόβλημα των περιβαλλοντικών καταστροφών, δια την αποτελεσματικήν και συντεντονισμένη αντιμετώπισίν των εις τον ευρύτερον Βαλκανικόν και όμορον προς την Ελλάδα γεωγραφικόν χώρον.

‘Εχοντας ιδιαιτέραν ευαισθησίαν δια την διατήρησιν υγιούς και αειφόρου του φυσικού περιβάλλοντος, το οποίον και αποτελεί τον ζωτικόν χώρον αναπτύξεως της ανθρωπίνης ζωής, συγχαίρομεν ολοκαρδίως και θερμότατα δια τον ζήλον και την εμπνευσμένη δραστηριότητα υμών ταύτην. Απευθύνομεν πατρικόν χαιρετισμόν προς υμάς προσωπικώς και προς πάντας τους συνέδρους, και ευχόμεθα μετά ζεούσης καρδίας πλήρη επιτυχίαν των σχεδιασμών σας, επ’αγαθώ των κατοίκων των Βαλκανίων και πλησιοχώρων περιοχών».

Το κλιμάκιο των Ηνωμένων Εθνών πραγματοποιεί  επίσκεψη στη χώρα μας μετά από  πρόσκληση που τους απηύθυνε η Βουλευτής, κατά τη διάρκεια της βράβευσής της με το «Πράσινο Αστέρι»των Ηνωμένων Εθνών. Την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, η ομάδα των ειδικών θα έχει κοινή συνεδρίαση με την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής και στις 5.30μμ σε Συνέντευξη Τύπου, που θα πραγματοποιηθεί στο Ξενοδοχείο King George Palace θα παρουσιάσει το έργο του. Παράλληλα, για την καθοριστική συμβολή τους στην αποκατάσταση πυρόπληκτων χωριών της Ηλείας θα βραβευθούν μεταξύ άλλων, η Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της UNESCO κα. Μαριάννα Βαρδινογιάννη, εκ μέρους του Ομίλου Βαρδινογιάννη και του «Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια», η Κυπριακή Δημοκρατία και ο Δήμαρχος των Ιξέλ (Βρυξέλλες), που συνέβαλαν στην ανοικοδόμηση πυρόπληκτων περιοχών.

Οι Ειδικοί  του ΟΗΕ θα συνεδριάσουν την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου στην Αρχαία Ολυμπία, ενώ την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιήσουν επιτόπια επίσκεψη σε πυρόπληκτα χωριά της Ηλείας.

Στη συνέχεια σε ανοιχτή  στο κοινό Εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 17.30 στο Μεγάλο Συνεδριακό Χώρο της Νομαρχίας στον Πύργο Ηλείας, οι ανώτατοι αξιωματούχοι από την Κοινή Περιβαλλοντική Μονάδα που έχει συστήσει το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Environment Programme – UNEP) και το Γραφείο για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (Office for the Coordination of Humanitarian Affairs – OCHA) θα συζητήσουν με φορείς οργανώσεων πολιτικής προστασίας, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και κατοίκους πυρόπληκτων περιοχών του Νομού Ηλείας για την πρόληψη, την αντιμετώπιση και την αποκατάσταση φυσικών καταστροφών.