23 Νοεμβρίου 2011

«Σταθεροποίηση της Ευρωζώνης ή εθελοντική αποχώρηση» είναι το δίλημμα, λέει Γερμανός αξιωματούχος

«Σταθεροποίηση της Ευρωζώνης ή εθελοντική αποχώρηση» είναι το δίλημμα, λέει Γερμανός αξιωματούχος [O "γερμανός αξιωματούχος" είναι ο Εκπρόσωπος Τύπου της γερμανικής Κυβέρνησης, ο οποίος ανακοίνωσε, μέσω twitter, τη συνάντησή του με 20 περίπου δημοσιογράφους... το γιατί τα λαμόγια τον αναφέρουν σαν ανώνυμο "γερμανό αξιωματούχο" αποτελεί ερωτηματικό αν και το πιθανότερο είναι να το κάνουν για να μπορούν να μεταδίδουν ότι θέλουν χωρίς να υπάρχει κίνδυνος διάψευσης...]

Την άποψη ότι η συμμετοχή στην ευρωζώνη είναι εθελοντική και άρα στην παρούσα κρίση υπάρχουν δύο επιλογές: Είτε η σταθεροποίηση της ευρωζώνης, είτε η εθελοντική αποχώρηση, ανέπτυξε υψηλός αξιωματούχος του Βερολίνου.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης Ελλήνων δημοσιογράφων στη γερμανική πρωτεύουσα (που διοργάνωσε η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα), για άλλη μια φορά υπογραμμίσθηκε η ανάγκη υπογραφής από τον κ. Σαμαρά, της δανειακής σύμβασης.

«Γιατί να εξηγούμε συνεχώς στους Γερμανούς φορολογούμενους τον λόγο για τον οποίο πρέπει να ενισχύουμε την Ελλάδα, με γερμανικά μέσα και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης να μην αναλαμβάνει δεσμεύσεις;», ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Κατά την άποψη του ίδιου αξιωματούχου, επειδή «δεν μπορούμε να έχουμε κοινό νόμισμα, αλλά διαφορετικούς προϋπολογισμούς», θα έπρεπε να παραπέμπονται οι εθνικοί προϋπολογισμοί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ελέγχεται η συμβατότητά τους με το Σύμφωνο Σταθερότητας και ενδεχομένως να αναπέμπονται στα εθνικά Κοινοβούλια. Αν διαπιστωθεί, όπως σημειώνει, ότι παραβιάζονται διατάξεις του Συμφώνου θα πρέπει να επιβάλλονται αυτόματα κυρώσεις, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις, όταν με ειδική πλειοψηφία αυτές θα αναστέλλονται.