16 Νοεμβρίου 2011

Τροπολογία στην Ελβετία για τους Αμερικανούς φοροφυγάδες

Η ελβετική ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενέκρινε σήμερα μια τροπολογία σε μια φορολογική συμφωνία με την αμερικανική κυβέρνηση, διασφαλίζοντας ότι οι πελάτες των ελβετικών τραπεζών θα ενημερώνονται για τα αιτήματα των αμερικανικών διωκτικών αρχών, όσον αφορά τους φοροφυγάδες.

Η εξέλιξη σημειώνεται την ώρα που διογκώνονται οι δημόσιες αντιδράσεις για την συστηματική πρακτική των Αμερικανών να κάνουν καταθέσεις σε ελβετικά πιστωτικά ιδρύματα για να φοροδιαφύγουν.

Την περασμένη εβδομάδα η Credit Suisse ανέφερε ότι εφεξής συμμορφώνεται με την απόφαση της ελβετικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης να συμμορφωθεί άμεσα με την απαίτηση των αμερικανικών αρχών, η φοροδιαφυγή χιλιάδων Αμερικανών πολιτών, μέσω της κατάθεσης ποσών στα ελβετικά πιστωτικά ιδρύματα, να περισταλεί άμεσα.

Οι σχετικές διαβουλεύσεις των κυβερνήσεων Ηνωμένων Πολιτειών και Ελβετίας διήρκεσαν πολλούς μήνες, την ώρα που η Ουάσινγκτον επισημαίνει ότι με τις καταθέσεις Αμερικανών στην Ελβετία «δισεκατομμύρια δολάρια σε φόρους έχουν χαθεί».

Το πρακτικό αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων αυτών ήταν ότι 11 ελβετικές τράπεζες, προκειμένου να αποφύγουν να καταβάλουν άμεσα σημαντικά πρόστιμα, να είναι πρόθυμες να παραδώσουν στις αμερικανικές αρχές καταλόγους με τα ονόματα πελατών τους ύποπτων φοροδιαφυγής.

Όλα αυτά σημειώνονται την ώρα που χάρη στο περίφημο ελβετικό τραπεζικό απόρρητο και όλους τους συνακόλουθους περιορισμούς, στα ελβετικά τραπεζικά ιδρύματα έχουν συσσωρευτεί τουλάχιστον δύο τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, ως προϊόν καταθέσεων πελατών απο όλο τον πλανήτη, αναφέρουν στο Ρόιτερς καλά πληροφορημένες πηγές της Ζυρίχης.