Άρχισε σήμερα το πρωί το συνέδριο του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος στη Λειψία. Στο συνέδριο θα συζητηθούν η ευρωκρίση, οι βουλευτικές εκλογές του 2013 και οι επερχόμενες εκλογές σε διάφορα κρατίδια.
Η ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος επιθυμεί να διασφαλίσει στο συνέδριο στη Λειψία την φιλοευρωπαϊκή πολιτική της καγκελαρίου.
Έτσι το σχέδιο των γραπτών προτάσεων του προεδρείου του κόμματος συνιστά μια σαφή αποδοχή για το μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM και την ευρωβοήθεια προς τις χώρες της ευρωζώνης που τη χρειάζονται, αλλά και χάραξη ‘κόκκινων γραμμών’. Στο σχέδιο δηλαδή απορρίπτεται η μετατροπή της ΕΚΤ σε ‘τράπεζα έκδοσης φθηνού χρήματος’ και η εισαγωγή ευρωομολόγων, καθώς και ο αποκλεισμός από την ευρωζώνη μιας χώρας-παραβάτη στα δημοσιονομικά.
Αναδιάρθρωση χρέους και εθελοντική έξοδος
Αντίθετα επιτρέπει την εθελοντική έξοδο από την ευρωζώνη και καθορίζει ότι η ευρωβοήθεια θα πρέπει να δίνεται μόνον με την επιβολή αυστηρών προϋποθέσεων. Παράλληλα προτείνονται κυρώσεις για τους παραβάτες του πλαφόν 3% του Συμφώνου Σταθερότητας μέχρι και η απώλεια του κυριαρχικού δικαιώματος κατάρτισης προϋπολογισμού.
Ο Στανισλάβ Τίλιχ, πρωθυπουργός της Σαξωνίας και μέλος του προεδρείου του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, έκανε μάλιστα πρόταση να συσταθεί νέο πόστο στην ΕΕ: εκείνο του επιτρόπου για τη σταθερότητα του ευρώ. Εκτιμά ότι έτσι θα υπάρχει ενδελεχής έλεγχος, πιστεύει στην αλληλεγγύη προς την Ευρώπη, και υποστηρίζει ότι η ΕΕ και η ευρωζώνη πρέπει να διαθέτουν μια σειρά εργαλείων ώστε να αντιμετωπίσει πιθανές κρίσεις και προβλήματα. Για τον κ. Τίλιχ «η ελεγχόμενη αναδιάρθρωση χρέους και η εθελοντική έξοδος μιας χώρας από την ευρωζώνη ως εσχάτη λύση» θα πρέπει να συνιστούν μερικά από τα εργαλεία των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.
Deutsche Welle