Ο αιφνιδιασμός για τους δανειστές της Ελλάδας ήταν πλήρης. Η εξαγγελία του Πρωθυπουργού για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη νέα δανειακή σύμβαση ήλθε από το πουθενά σε μια χρονική στιγμή που δεν αναμενόταν κάτι τέτοιο. Το in.gr απευθύνθηκε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το θέμα, ωστόσο οι εκπρόσωποι Τύπου των διεθνών οργανισμών δεν θέλησαν να σχολιάσουν επί του παρόντος την εξέλιξη. Επίσημη τοποθέτηση της Κομισιόν αναμένεται εντός της ημέρας και σχετικές δηλώσεις από το ΔΝΤ την Πέμπτη.
«Δεν θα κάνουμε κανένα σχόλιο σε αυτό το στάδιο», δήλωσε ο Αμαντέου Αλταφάζ, ο εκπρόσωπος του αρμόδιου Επίτροπου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν. «Θα επανέλθουμε προς ενημέρωσή σας εφόσον έχουμε κάποιο σχόλιο», ήταν η απάντηση του ΔΝΤ. Λακωνικά «ουδέν σχόλιο» απήντησε και η ΕΚΤ, η οποία συμπλήρωσε ωστόσο πως θα εξετάσει το θέμα όταν υπάρξει επίσημη ενημέρωση της τρόικα από την ελληνική κυβέρνηση.
Ωστόσο, πηγές προσκείμενες στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξέφρασαν στον in.gr τον προβληματισμό τους για τις επιπτώσεις που θα είχε μια ενδεχόμενη καταψήφιση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου από τον ελληνικό λαό, δείχνοντας εμμέσως τη δυσαρέσκειά τους για την επιλογή αυτή.
«Το δημοψήφισμα επί της αρχής δεν αλλάζει τίποτε στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης και του υφιστάμενου Μνημονίου, καθώς οι συμφωνίες αυτές γίνονται με την χώρα και όχι με μια συγκεκριμένη κυβέρνηση», δηλώνει το αρμόδιο στέλεχος προσθέτοντας πως σε «κάθε περίπτωση η ενδεχόμενη απόρριψη από τον ελληνικό λαό της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου, δηλαδή του νέου προγράμματος δανειοδότησης, του νέου προγράμματος εθελοντικής ανταλλαγής των ομολόγων που κρατούν οι ιδιώτες και του κουρέματος 50% θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα».
Θανάσης Κουκάκης
Newsroom ΔΟΛ