01 Νοεμβρίου 2011

FT: Ευρωπαϊκός «συναγερμός» και ανησυχία για το δημοψήφισμα

«Ανησυχητική» χαρακτηρίζουν την απόφαση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για να θέσει την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης σε δημοψήφισμα οι Financial Times, τονίζοντας ότι ενδεχομένως να σημάνει συναγερμό στην Ευρώπη.
«Μπορεί να “εκτροχιάσει” τη διαδικασία για το εθελοντικό "κούρεμα" του ελληνικού χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες κατά 50% προτού καλά καλά αρχίσει» τονίζει χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα και συμπληρώνει ότι η κίνηση του πρωθυπουργού εντείνει τις ανησυχίες για κατάσταση που ίσως βγει εκτός ελέγχου στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, η γερμανική Handelsblatt κάνει λόγο για παρτίδα τρόμου που μπορεί να οδηγήσει στο κραχ: «O πρωθυπουργός (σ.σ: της Ελλάδος) κάνει έναν απρόβλεπτο χειρισμό. Tώρα τα χαρτιά θα μοιραστούν απ' την αρχή, αφού είναι ζήτημα εάν οι Έλληνες θα πουν το "ναι". Ξεκινά μια νέα παρτίδα τρόμου που μπορεί να οδηγήσει σε κραχ».

Την ίδια ώρα, πηγές της Επιτροπής, πάντως, εξέφραζαν την αμηχανία και την απορία τους για την επιλογή του Έλληνα πρωθυπουργού τονίζοντας ότι τέτοιες πρακτικές δεν είναι συνήθεις στην Ελλάδα. Εκεί στηρίζονταν και τόνιζαν ότι πολύ πιθανόν η κίνηση Παπανδρέου να έγινε μετά από συνεννόηση με ανώτατους κοινοτικούς παράγοντες.