28 Νοεμβρίου 2011

Στις Βρυξέλλες ο Χριστοδούλου για το PSI που κάνει τα πάντα για να ενεργοποιήσει τα CDS

Στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται από σήμερα Δευτέρα ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) κ. Πέτρος Χριστοδούλου ο οποίος μέχρι μεθαύριο Τετάρτη θα έχει σειρά επαφών με εκπρόσωπους των ιδιωτών κατόχων ελληνικών ομολόγων, αλλά και με Ευρωπαίους αξιωματούχους για το πρόγραμμα εθελοντικής ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI). Ο κ. Χριστοδούλου θα μετέχει και στην ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο στο πλαίσιο των Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin (29 και 30 Νοεμβρίου).

Η διαπραγμάτευση για το «κούρεμα» των ομολόγων μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των ιδιωτών πιστωτών θεωρείται ιδιαιτέρως κρίσιμη και αβέβαιη. Η Ελλάδα ακολουθώντας κατά γράμμα της συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου καταθέτει πρόταση που οδηγεί σε απομείωση 50%, μέσω ανταλλαγής με νέα ομόλογα στο 35% της αξίας των υφισταμένων, με επιτόκιο 5% και εξόφληση του 15% με μετρητά.

Οι τράπεζες μέσω του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου αντιπροτείνουν μεγαλύτερο επιτόκιο 8% και χορήγηση εγγυήσεων από τον EFSF, με τα νέα ομόλογα να διέπονται από το βρετανικό δίκαιο. Οι ομολογιούχοι υποστηρίζουν την λύση αυτή προκειμένου να είναι προστατευμένοι στο μέλλον έναντι ενδεχόμενου νέου κουρέματος και καλυμμένοι με εμπράγματες εγγυήσεις.

Ωστόσο, η Ελλάδα σε συνεννόηση πάντα με την Ε.Ε δύναται να ενεργοποιήσει μέσω μια απλής νομοθετικής ρύθμισης τις περιβόητες «ρήτρες συλλογικής δράσης» σύμφωνα με τις οποίες αν το 75% των πιστωτών συμφωνήσει στο κούρεμα, μπορεί να υποχρεωθεί το υπόλοιπο 25% να υπαχθεί στην ίδια συμφωνία. Αυτό θα σήμαινε ενδεχομένως πιστωτικό γεγονός, κάτι που σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποκλείει πια.