Το παρακάτω άρθρο του ΑΠΕ αποκρύπτει εντελώς κάτι που αν το δημοσίευε γερμανική εφημερίδα θα ήταν πρώτο θέμα! Όπως μπορείτε να δείτε στο άρθρο του Reuters ο λόγος της στροφής των ελληνικών εταιριών προς το ιρανικό πετρέλαιο είναι ότι οι υπόλοιποι δεν μας δίνουν γιατί δεν πληρώνουμε (αυτό μας το μεταφράζει το ΑΠΕ) και γιατί φοβούνται επιστροφή μας στη δραχμή (αυτό δεν μας το μεταφράζει το ΑΠΕ).
Το άρθρο του Reuters ασχολείται κυρίως με το φόβο των εμπόρων πετρελαίου που συναλλάσσονται με ελληνικές εταιρίες, για την επιστροφή μας στη δραχμή και γι αυτό σκέφτονται να δημιουργήσουν χρηματοπιστωτικά προϊόντα με δραχμές για την προστασία τους σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας απ' το ευρώ. Ενδεικτικό του πνεύματος και της κεντρικής ιδέας του άρθρου, που είναι η έξοδος της Ελλάδος απ' το ευρώ είναι η φώτο που συνοδεύει το ίδιο άρθρο στους FT που όπως βλέπετε αριστερά είναι κέρματα δραχμών. Αυτά όμως δεν τα λέμε γιατί οι Άγγλοι είναι φίλοι μας... σε αντίθεση με την TUI πχ για την οποία ακούσαμε για κάποια επιστολή που κανείς όμως δεν είδε...
Διαβάστε και την λογοκριμένη "είδηση":
Στο ιρανικό αργό υποστηρίζει το Reuters πως έχουν στραφεί οι ελληνικές πετρελαϊκές εταιρείες, καθώς οι ανησυχίες για την ελληνική κρίση χρέους έχουν «κλείσει» τις υπόλοιπες αγορές. Το πρακτορείο υποστηρίζει, επικαλούμενο διάφορους trader στην αγορά, πως αν και οι ελληνικές εταιρείες δεν έχουν αθετήσει τις υποχρεώσεις τους, το ρίσκο θεωρείται μεγάλο και έχει οδηγήσει τους τελευταίους μήνες στο «πάγωμα» αγοράς αργού από Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν και Καζακστάν.
Τα Ελληνικά Πετρέλαια διέψευσαν πως αντιμετωπίζουν δυσκολίες τέτοιου είδους, και η Motor Oil αρνήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές του δημοσιεύματος.
Το βρετανικό πρακτορείο υποστηρίζει ότι το Ιράν έχει γίνει η έσχατη λύση για την κάλυψη της ελληνικής ζήτησης πετρελαίου, παρά τις πιέσεις Ουάσινγκτον και Βρυξελλών κατά των οικονομικών σχέσεων με την Τεχεράνη.
Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ έχουν ήδη προχωρήσει σε οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν που αφορούν ιδιαίτερα την αγορά πετρελαίου. Η ΕΕ δεν έχει ακόμη επιβάλει περιορισμούς, αλλά Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα πως οι Βρυξέλλες κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση.
Το Reuters επικαλείται δηλώσεις «πάνω από δύο δωδεκάδων trader» για το δημοσίευμα, που κάνουν λόγο και για απουσία τραπεζικής χρηματοδότησης που επιβαρύνει την κατάσταση: «Δεν μπορέσαμε να βρούμε τράπεζα πρόθυμη να χρηματοδοτήσει συμφωνία με αυτούς [τις ελληνικές εταιρείες]» δήλωσε ένας trader στο πρακτορείο.
Άλλος trader ανέφερε πως «το οικονομικό μας τμήμα αρνείται να συνεργαστεί μαζί τους, όχι επειδή δεν πληρώνουν, απλά ως μέτρο πρόληψης», ενώ τρίτος υποστηρίζει πως οι ίδιοι οι Έλληνες «δεν κρατούν μυστικό πως "επιβιώνουν" με ιρανικές ύλες».
Εκπρόσωπος των Ελληνικών Πετρελαίων διέψευσε το δημοσίευμα, αναφέροντας πως οι τύποι αργού που έχουν επεξεργάζονται «παραμένουν κατά κύριο λόγο οι ίδιοι τους τελευταίους μήνες». «Οι συμφωνίες προμηθειών μας βασίζονται αποκλειστικά σε εμπορικούς παράγοντες, και δεν παρεμβάλλονται άλλοι παράγοντες κανενός είδους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος των ΕΛΠΕ.
http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231137233