18 Νοεμβρίου 2011

Η απόλυτη ξεφτίλα για Reuters: Ανταποκριτής τους στην Υεμένη ήταν ο προσωπικός μεταφραστής του δικτάτορα Σαλέχ!! (βίντεο)

Η αποκάλυψη έγινε πριν από αρκετές μέρες και φυσικά πέρασε στα ψιλά γράμματα όχι των ελληνικών μέσων (που δεν το πήραν καν χαμπάρι) αλλά όλων των μέσων παγκοσμίως. Ο Mohamed Sudam (στη φώτο τον βλέπετε στο βάθος σε συνάντηση του δικτάτορα Saleh με τον βρυκόλακα των ΗΠΑ), είναι ο προσωπικός μεταφραστής του "Προέδρου" Ali Abdullah Saleh, εναντίον του οποίου έχουν ξεσηκωθεί οι υεμενίτες και ταυτόχρονα έγραφε μέχρι πριν λίγες μέρες τις ανταποκρίσεις του Reuters από την Υεμένη καθώς ήταν ο επί χρόνια εκεί ανταποκριτής του!!!. Φανταστείτε με τι αντικειμενικότητα αναμετέδιδε τις εξελίξεις που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 94 διαδηλωτές απ'τις 21 Οκτωβρίου με τους 15 να σκοτώνονται από τις κυβερνητικές δυνάμεις την περασμένη Παρασκευή!


Η διπλή δράση του Mohamed Sudam είναι γνωστή πάνω από ένα μήνα, από τις αρχές Οκτωβρίου. Τότε συνελήφθη από στρατιωτική μονάδα που είναι υπό τις διαταγές του Ali Mohsen Al-Ahmar και έχει λιποτακτήσει απ' τις δυνάμεις του  δικτάτορα Saleh και η είδηση είχε μεταδοθεί από πολλές αραβικές σελίδες (εδώ). Μετά τη σύλληψή του η Ένωση δημοσιογράφων της Υεμένης έβγαλε ανακοίνωση με την οποία ζητούσαν την απελευθέρωση απ' τους αντάρτες του συναδέλφου τους και ανταποκριτή του Reuters, Mohamed Sudam. Τότε ο αντάρτης στρατηγός απάντησε ότι δεν ήξερε πως ο Sudam ήταν δημοσιογράφος, αλλά τον συνέλαβαν επειδή τον ήξεραν σαν προσωπικό διερμηνέα του  Saleh. Τελικά ο Sudam αφέθηκε ελεύθερος μετά από μερικές μέρες σε ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ των ανταρτών και των κυβερνητικών δυνάμεων.

Εν τω μεταξύ ο "ανταποκριτής" του Reuters συνέχισε, για πάνω από ένα μήνα, να γράφει για το ειδησεογραφικό πρακτορείο παρόλο που η ιστορία γινόταν συνεχώς και πιο γνωστή καθώς εδώ και μέρες υπάρχει στο twitter το hashtag με τίτλο #ShameOnReuters (ντροπή στο Reuters) και στο Facebook σελίδα όπου αναφέρεται το θέμα και διάφοροι κατεβάζουν καντήλια το Reuters.

Μόλις χθες και αφού για το θέμα έγραψαν οι ΝΥ Times, η Washington Post και άλλες μεγάλες εφημερίδες, ενώ και το Al Jazeera άρχισε να τους παίρνει στο ψιλό, το Reuters αναγκάστηκε να πει δημόσια ότι ο Sudam δεν θα είναι πλέον ο ανταποκριτής τους για την Υεμένη, αφήνοντας όμως να εννοηθεί ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για το πρακτορείο γράφοντας θέματα για άλλες χώρες του αραβικού κόσμου...

Δείτε και τι είπε προχθες το Al Jazeera