23 Νοεμβρίου 2011

SPIEGEL: «Επιστολή Σαμαρά στους δανειστές-Αποδέχεται το πρόγραμμα αλλά ζητάει και βελτιώσεις»

Ικανοποιημένους αναμένει το γερμανικό Spiegel, να αφήσει τους αποδέκτες της η επιστολή, με την οποία όπως λέει το περιοδικό, ο Α. Σαμαράς δεσμεύεται για πρώτη φορά ότι αποδέχεται τους στόχους του προγράμματος λιτότητας αλλά ζητάει και βελτιώσεις. Συγκεκριμένα το Γεμανικό περιοδικό λέει:

Η πίεση της διεθνούς κοινότητας είχε αποτέλεσμα: Ο αρχηγός των συντηρητικών αποδέχθηκε το πρόγραμμα λιτότητας για την υπερχρεωμένη χώρα. Στην επιστολή του όμως προς την ΕΕ και το ΔΝΤ ζητάει και βελτιώσεις.

Μετά από αρκετό πάρε-δώσε οι δανειστές έχουν στα χέρια τους την γραπτή βεβαίωση ενός σημαντικού πολιτικού. Ο αρχηγός της συντηρητικής Νέας Δημοκρατίας αποδέχτηκε τους στόχους του προγράμματος λιτότητας. Το κόμμα του εργάζεται σταθερά για την επιτυχία των μέτρων, προκειμένου να κερδηθεί ξανά η εμπιστοσύνη των αγορών, γράφει ο Σαμαράς στην επιστολή του προς την ΕΕ, το Eurogroup, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Αρχικά δεν έγινε γνωστό αν η ΕΕ είναι ικανοποιημένη με μια τέτοια επιστολή, παρόλα αυτά όμως πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα...

[Αφού το άρθρο κάνει μια αναφορά στις προηγούμενες μέρες συνεχίζει] Τώρα συμφώνησε αλλά είναι εμφανές ότι ο Σαμαράς δεν θέλει να αποδεχθεί όλα τα μέτρα. Εκφράζει προσεκτικά την άποψη ότι μερικά μέτρα πρέπει να επαναδιαπραγματευθούν "αυστηρά μέσα στα πλαίσια του προγράμματος", μιας και μέχρι τώρα ήταν ανεπιτυχή και οδήγησαν την οικονομία για 5 συνεχή χρονιά σε ύφεση.

Όλο το άρθρο μπορείτε να το δείτε εδώ