19 Νοεμβρίου 2011

Απάτη δημοσιοσχεσιτών στο Twitter

Οποιος γυρίζει και μυρίζει όπως λέει η φίλη μου Σοφία Φιλιππίδου! Ετσι λοιπόν, γυρίζοντας χθες, μέσα στην άγρια νύχτα στα timeline και στα προφίλ κάποιων χρηστών του twitter, μύρισα ...λαγό! Μάλλον δεκάδες, αν όχι χιλιάδες λαγούς με ψευτοπροφίλ... Κοινά τους χαρακτηριστικά:

- Οι περισσότεροι έχουν από 0 μέχρι 3-4 tweets
- Από 1-5 followers (χρήστες που τους ακολουθούν)
- Δεκάδες ή και εκατοντάδες following (χρήστες που οι λαγοί ακολουθούν)

Σε αυτούς, τους τελευταίους, κρύβεται και το ενδιαφέρον του πράγματος καθώς σχεδόν όλοι οι following είναι "σταρ" και "ανθυποστάρ" του εγχώριου αλλά και του διεθνούς ...ρεπερτορίου. Ανάμεσά τους ηθοποιοί, τραγουδιστές, παρουσιαστές πρωινάδικων αλλά και τηλεοπτικά κανάλια (τα οποία μάλιστα και διαφημίζουν την "τεράστια επιτυχία" τους στο twitter!!!).

Αλλα κοινα χαρακτηριστικά των λαγών:

-Οι περισσότεροι ΔΕΝ έχουν φωτογραφία/άβαταρ στο προφίλ. Γι αυτό το λόγο ονομάζονται και "αυγά".
- Ομαδοποιούνται εύκολα σε ημέρες δημιουργίας λογαριασμών. Αίφνης, ανακάλυψα, ότι το τελευταίο πενθήμερο 13-19 Νοεμβρίου έχουν δημιουργηθεί δεκάδες λογαριασμοί που ακολουθούν συγκεκριμένους χρήστες!
-ΔΕΝ έχουν πληροφορίες στο προφίλ τους
-ΕΧΟΥΝ εμφανώς κατασκευασμένα ονόματα
-Οσοι έχουν ρημαδογράψει ένα-δύο tweet αυτά είναι από ακατανόητα έως εντελώς τυποποιημένα.
-Και βέβαια δεν κάνουν ούτε ένα RT ή Reply (πως να κάνουν;)

Είναι κάτι παραπάνω από φανερό ότι οι δεκάδες ή και εκατοντάδες (ή και χιλιάδες) αυτοί λογαριασμοί έχουν κατασκευαστεί με τη χρήση ειδικών εργαλείων για να δημιουργηθούν έτσι ψεύτικα νούμερα δημοφιλίας συγκεκριμένων χρηστών!

Είναι επίσης φανερό -και γνωστό άλλωστε στην πιάτσα- ότι κάποιοι SocialMediaδες "πουλάνε" και μάλιστα πανάκριβα followers σε ΚΟΡΟΪΔΑ που θέλουν να εμφανίζονται ως ιδιαίτερα δημοφιλείς ΚΑΙ στο καινούργιο μιντιακό "παιχνιδάκι".

Πρόκειται για κοινούς απατεώνες που εκμεταλλεύονται την άγνοια αλλά και την απληστία εκείνων που ονειρεύονται ένα γκλαμ μέλλον και στα Νέα Μέσα.

Τους παραμυθιάζουν! Και τους ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ! (Διότι αυτό κάνουν!)

Δίπλα όμως στα κορόιδα υπάρχουν και εκείνοι που θεωρούν, εμάς, τους υπόλοιπους μεγάλα κορόιδα, καθώς βγαίνουν και ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΥΝ την "επιτυχία" τους σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα. Οταν πάνω από το 1/3, συχνά και τα 2/3 αυτών που τους ακολουθούν είναι "μαϊμούδες"!

Ισως όμως να μην είναι μόνο ποσοτικό το θέμα...

Οπως σωστά γράφει ο @SykoFantiS

"Το θέμα νομίζω δεν μόνο είναι οι fake followers αλλά η μελλοντική ποιοτική αλλοίωση των απόψεων"

Με μία πρόχειρη, μέσα στη νύχτα, έρευνα που έκανα έμαθα κάποια "μυστικά". Οπως π.χ. μας πληροφορεί αυτό το κείμενο: ‘Socialbots’ shape Twitter networks .

Το ΠΩΣ δηλαδή αλλοιώνεται η σύνθεση των Κοινωνικών Δικτύων, ποσοτικά αλλά και ποιοτικά!

Η επίθεση στα Κοινωνικά Δίκτυα από το μιντιακό καθεστώς ξεκίνησε. Και είναι πιο ύπουλη απ' ό,τι μπορούσαμε να φανταστούμε ποτέ!

Βεβαίως, κι αυτό πρέπει να τονισθεί, πολλοί χρήστες θα βρουν να τους ακολουθούν ...λαγοί και μαϊμούδες... (Κι εμένα με ακολουθούν όπως ανακάλυψα!)

ΟΧΙ όμως σε τέτοια ποσοστά όσο στα πελατάκια των απατεώνων ή τους ίδιους τους απατεώνες. Και όχι σε τέτοιο βαθμό που να αλλοιώνει τα πραγματικά ποσοστά αληθινών χρηστών.

Ο μόνος τρόπος να αποτρέψει κάποιος ΡΙΖΙΚΑ το να τον ακολουθούν εικονικοί χρήστες είναι να κάνει το account του "protected". Δηλαδή να επιλέγει αυτός εκείνους που θέλει να τον ακολουθούν.

Προσωπικά δεν το συνιστώ!

Καλό είναι όμως να ξεκαθαρίζει συχνά πυκνά το προφίλ του από εκείνους που ο ίδιος ακολουθεί και πιστεύει ότι είναι μαϊμούδες.

Να πετάει έξω όσους δεν κάνουν ποτέ tweet.
Να πετάει έξω όσους έχουν "αυγά" για άβαταρ.
Να πετάει έξω όσους ακολουθούν μόνο σελέμπριτις.
Να κοινοποιεί μαζικές εμφανίσεις τέτοιων λογαρισμών.
Να κάνει Report στο twitter και σε όποιο άλλο κοινωνικό δίκτυο ή πλατφόρμα μέτρησης νομίζει (π.χ. Klout.com, Peerindex, κτλ)


http://naftilos.blogspot.com/2011/11/twitter.html