18 Νοεμβρίου 2011

Πρώτη της Μέρκελ στο YouTube

Η Άγκελα Μέρκελ για πρώτη φορά σήμερα, Παρασκευή, απευθύνθηκε στους Γερμανούς μέσω της νέας ιστοσελίδα της γερμανικής Καγκελαρίας στο YouTube σε απευθείας σύνδεση, ένα νέο βήμα της καγκελαρίου για να προσαρμοστεί στις νέες τεχνολογίες.

«Κυρία Μέρκελ, πώς είναι δυνατόν οι βουλευτές να αποφασίζουν οι ίδιοι για τους μισθούς τους; Στις επιχειρήσεις δεν είναι εργαζόμενοι που αποφασίζουν τους μισθούς τους». Η ερώτηση αυτή είναι μια από τις 10 που επελέγησαν από τους «κυβερνοναύτες», από τις περίπου 1.800 που ελήφθησαν και στις οποίες η πρωθυπουργός απαντά στο YouTube. [Παρεμπιπτόντως σ' αυτή την ερώτηση απάντησε ότι...
"κάθε βουλευτής εκπροσωπεί μια εκλογική περιφέρεια περίπου 200.000 ανθρώπων και σκεφτήκαμε να συνδέσουμε τις αποδοχές τους με αυτές των Δημάρχων. Μάλιστα πήγαμε ένα σκαλί πιο κάτω και οι αποδοχές των βουλευτών είναι συνδεδεμένες μ' αυτές των Δημάρχων των πόλεων που αριθμούν 60.000 έως 100.000 κατοίκους"... φανταστείτε να έρθει ο Ράιχενμπαχ και να πει αυτά στους Έλληνες βουλευτές...]


Οι Γερμανοί επέλεξαν να ρωτήσουν την ηγέτη τους για πολύ διαφορετικά θέματα, όπως η ασφάλιση υγείας, η νομιμοποίηση της κάνναβης, οι συντάξεις. Ωστόσο, καμία ερώτηση δεν τέθηκε σχετικά με την τρέχουσα κρίση στη ζώνη του ευρώ.

Για κάθε ερώτηση, η Άγκελα Μέρκελ έδωσε λεπτομερείς απαντήσεις, βασιζόμενη π.χ. σε απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για να εξηγήσει τα εισοδήματα των βουλευτών.

Η Καγκελάριος, που κυβερνά τη Γερμανία από το 2005, δημοσιοποιεί κάθε Σάββατο στον δικτυακό της τόπο ένα podcast βίντεο για διάφορα θέματα της επικαιρότητας. Έχει επίσης προσλάβει για εκπρόσωπό της έναν πρώην παρουσιαστή κεντρικού βραδινού τηλεοπτικού δελτίου ειδήσεων.