08 Δεκεμβρίου 2011

Μαλάκ@@ αμερικανοί χαλάνε την πιάτσα: 14 χρόνια φυλακή για διαφθορά στο φίλο του Ομπάμα, Blagojevich

O Rod Blagojevich (στη φώτο αγκαλίτσα με τον Γιαννούλα), πρώην Κυβερνήτης του Illinois (Σικάγο), καταδικάστηκε μετά από 3ετή δικαστικό αγώνα σε 14 χρόνια φυλακή για διαφθορά, μια από τις πιο βαριές ποινές για ανάλογη περίπτωση σε μια πολιτεία που έχει μακρά προιστορία ε διεφθαρμένους πολιτικούς.

Ο Blagojevich κρίθηκε ένοχος για 18 κατηγορίες μεταξύ των οποίων για το ότι προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να εκλεγεί δικός του άνθρωπος στη θέση του Ομπάμα, που άδειασε όταν ο γερουσιαστής Ομπάμα έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ, για να συγκεντρώσει χρήματα για τον προεκλογικό αγώνα του Ομπάμα και για να κερδίσει για τον εαυτόν του μια υψηλά αμοιβόμενη θέση στον ιδιωτικό τομέα όταν θα τελείωνε η θητεία του Κυβερνήτη.

Ο δυο φορές εκλεγμένος Δημοκρατικούς, είναι πλέον ο δεύτερος στη σειρά και ο 4ος τα τελευταία σαράντα χρόνια, πρώην Κυβερνήτης του Illinois, που φυλακίζεται για διαφθορά. Ο προκάτοχός του, George Ryan, εκτίει ποινή 6,5 χρόνων, επίσης για διαφθορά.

Ο Blagojevich παραδέχθηκε ότι έκανε λάθη, πχ. προσπάθησε ουσιαστικά να βγάλει σε πλειστηριασμό την κενή θέση που άφησε ο Ομπάμα, αλλά ζήτησε την επιείκεια του δικαστηρίου και οι δικηγόροι του είπαν ότι η ποινή των 15-20 χρόνων που ζήτησε ο εισαγγελέας είναι πολύ βαριά. Οι δικαστές όμως δεν δέχτηκαν τη συγγνώμη του και στην απόφαση τονίζουν ότι ήταν βουτηγμένος στην παρανομία από την πρώτη μέρα που εκλέχτηκε το 2002, ενώ είπε ψέμματα ακόμα και στις καταθέσεις του στο δικαστήριο.

Ο 55χρονος δεν θα οδηγηθεί αμέσως στις φυλακές. Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις οι καταδικασθέντες οδηγούνται μετά από μερικές εβδομάδες στη φυλακή, αφού η πολιτεία αποφασίσει ποια είναι κατάλληλη. Ο Blagojevich αναμένεται να ασκήσει έφεση αλλά θεωρείται απίθανο να έχει ανασταλτικό της ποινής χαρακτήρα.