29 Δεκεμβρίου 2011

Οι Τούρκοι παραδέχονται πλέον ότι σκότωσαν 15χρονους λαθρεμπόρους και τα γαιδούρια τους... (φώτο)

Διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες σε αρκετές πόλεις της Τουρκίας έχει προκαλέσει η επιδρομή μη επανδρωμένων μαχητικών σε βουνά κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 35 άμαχοι. Η Άγκυρα επιβεβαίωσε πως τα θύματα ήταν άμαχοι και όχι αντάρτες του PKK, με τον εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος να κάνει λόγο για «λυπηρό περιστατικό» που διερευνάται, δεσμευόμενος πως «δεν θα υπάρξει συγκάλυψη πιθανών λαθών».


Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Στρατού είχε αναφέρει αρχικά πως η επιδρομή διενεργήθηκε «σε περιοχή που δεν υπήρχαν πολίτες», ενώ οι αντιδράσεις σε περιοχές με κουρδικό πληθυσμό. Η αεροπορία ανέφερε ότι η επιδρομή έγινε μετά από πληροφορία πως δυνάμεις του PKK προετοίμαζαν επίθεση σε τουρκικές θέσεις.

Η επίθεση έγινε το βράδυ της Τετάρτης σε ορεινό πέρασμα μεταξύ του χωριού Ορτασού στο τουρκικό Ουλούντερε και του χωριού Χαφτανίν στην ιρακινή πλευρά των συνόρων. Η περιοχή στην οποία έγινε η επιδρομή θεωρείται τόσο καταφύγιο Κούρδων ανταρτών όσο και δίοδος για λαθρεμπόρους από το Ιρακ.


«Έχουμε 30 σορούς, όλες απανθρακωμένες» ανέφερε ο Φεχμί Γιαμάν, δήμαρχος του Ουλούντερε στην επαρχία του Σιρνάκ. «Το κράτος γνώριζε πως οι άνθρωποι αυτοί έκαναν λαθρεμπόριο στην περιοχή, αυτού του είδους τα περιστατικά είναι απαράδεκτα» τόνισε.


Το γραφείου του κυβερνήτη του Σιρνάκ είχε κάνει λόγο για 35 νεκρούς. Τα τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες με πλήθος κόσμου γύρω από τις σορούς, που είχαν καλυφθεί με κουβέρτες. Ορισμένες από τις σορούς ήταν σε τόσο δύσβατο σημείο που απομακρύνθηκαν με γαϊδούρια.

Η είδηση της επιδρομής προκάλεσε συγκρούσεις και πετροπόλεμο μεταξύ εκατοντάδων διαδηλωτών και αστυνομικών στο Ντιγιάρμπακιρ, την μεγαλύτερη πόλη με εθνοτικά κουρδικό πληθυσμό στην νοτιοανατολική Τουρκία, όπως μεταδίδει το Reuters. Η αστυνομία απάντησε κάνοντας χρήση δακρυγόνων και προχώρησε σε επτά συλλήψεις.

Το φιλοκουρδικό κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας ανέφερε πως τα ηγετικά του στελέχη θα μεταβούν στην περιοχή.