17 Δεκεμβρίου 2011

«Κενό» 2 δισ. στα μέτρα του 2012

Πρόσθετα μέτρα τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ για το 2012 θα πρέπει να επεξεργαστεί η κυβέρνηση, έως τα μέσα Ιανουαρίου όταν θα επιστρέψει το κλιμάκιο της τρόικας για την τελική φάση των διαπραγματεύσεων, για τη νέα δανειακή σύμβαση των 130 δισ. ευρώ.

Οι επικεφαλής της τρόικας έχουν καταστήσει σαφές ότι τα νέα μέτρα θα πρέπει να υλοποιηθούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2012.

Η τρόικα δεν επιμένει τόσο στην ποσοτικοποίηση των μέτρων αλλά στην ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα οι διαρθρωτικές αλλαγές.

Ως προς τα μέτρα της περιόδου 2013 – 2014, η τρόικα αποδέχεται να υπάρχει στο νέο μνημόνιο απλώς μια γενική περιγραφή, τα οποία θα να εξειδικευτούν τον Ιούνιο.

Στο μεταξύ, πληροφορίες από την πρώτη συνάντηση που είχε η τρόικα με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, αναφέρουν ότι ο υπουργός πρότεινε αν δεν υπάρξει συμφωνία των τριών κομμάτων που σχηματίζουν την κυβέρνηση, να υπολογιστεί το χρηματοδοτικό κενό του 2012 και τα μέτρα να αποφασιστούν από την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά από τις εκλογές, πρόταση που δείχνει να συμμερίζεται και η ΝΔ.

Η πρόταση Βενιζέλου απορρίφθηκε από την τρόικα, καθώς οι εκπρόσωποί της δε θεωρούν ότι είναι δυνατόν να δοθούν τα 2/3 του πακέτου χωρίς να έχουν συμφωνηθεί τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα.

Όταν κλείσει η συμφωνία, η Ελλάδα θα πάρει τα 90 δισ. από τα 130.

skai.gr