14 Δεκεμβρίου 2011

Στην προσωρινή αναστολή λειτουργίας εργοστασιακής μονάδας παραγωγής ζαχαρωδών στην Κομοτηνή, από την οποία κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες προϊόντων που έφεραν περασμένη ημερομηνία ανάλωσης – σε μία μάλιστα περίπτωση από τον Νοέμβριο του 2008 – προχώρησε ο ΕΦΕΤ.


Πρόκειται, συγκεκριμένα, για την εταιρεία
Bolero Ζαχαρώδη Θράκης ΑΕ, που βρίσκεται στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής, του Ομίλου εταιρειών Χαΐτογλου ΑΕΒΕ, στην οποία, μετά από ελέγχους της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης του ΕΦΕΤ, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν, τόσο στην γραμμή παραγωγής, όσο και στον χώρο ζύγισης και αποθήκευσης των πρώτων υλών, 17,5 περίπου τόνοι ακατάλληλες πρώτες ύλες και ενδιάμεσα προϊόντα ζαχαροπλαστικής, που έφεραν περασμένη ημερομηνία ανάλωσης.

Η επιχείρηση Bolero Ζαχαρώδη Θράκης ΑΕ θα παραμείνει κλειστή προκειμένου να ελεγχθεί εργαστηριακά η καταλληλότητα των παραγόμενων προϊόντων που είναι αποθηκευμένα στους χώρους του εργοστασίου, μέχρι την καταστροφή των κατασχεθέντων προϊόντων και μέχρι την ολοκλήρωση των ελέγχων.

Για όλες τις παραβάσεις ενημερώνεται ο εισαγγελέας και θα ακολουθηθεί διαδικασία επιβολής περαιτέρω διοικητικών κυρώσεων (πρόστιμα).

Οι παραβάσεις αφορούν:
• 12,9 τόνους ενδιάμεσων προϊόντων ζαχαροπλαστικής
• 3 τόνους αμυγδαλόψιχα τριμμένη – αμύγδαλο κροκάν άψητο με ημερομηνία λήξης 14/11/2008
• 1 τόνο Vegetable Fat Pr. Name με ημερομηνία λήξης 9/2011
• Μια ανοικτή συσκευασία των 450 κιλών και με περιεχόμενο περίπου 250 κιλά τεμάχια σοκολάτας γάλακτος με ημερομηνία λήξης 10/2010 και 200 κιλά σοκολάτας από την παραπάνω συσκευασία λιωμένη σε δεξαμενή
• 92 κιλά φλούδες πορτοκαλιού σε σιρόπι γλυκόζης με ημερομηνία λήξης 6/2011

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ Γιάννης Μίχας επεσήμανε ότι «Η διοίκηση του ΕΦΕΤ, όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές και στο παρελθόν, θα είναι ιδιαίτερα αυστηρή απέναντι σε όσους με γνώμονα τη μεγιστοποίηση των κερδών τους, υιοθετούν και εφαρμόζουν πρακτικές που θέτουν σε ενδεχόμενο κίνδυνο τη δημόσια υγεία και οδηγούν σε ευθεία εξαπάτηση του πολίτη – καταναλωτή».