31 Δεκεμβρίου 2011

Το 34,4% προτιμά η διαπραγμάτευση για νέα σύμβαση να γίνει από νέα κυβέρνηση

Mε 8,8 μονάδες έναντι του ΠΑΣΟΚ προηγείται η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research για το "ΒΗΜΑ της Κυριακής". Συγκεκριμένα, βάσει της δημοσκόπησης, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με ποσοστό 21,4% έναντι 12,6% που συγκεντρώνει το ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 9,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 6,2%, ο ΛΑΟΣ με 5,3% και η Δημοκρατική Αριστερά με 5%.

Επιπλέον, στην ερώτηση αν δεν υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση ποιόν θα ήθελαν να αναλάβει πρωθυπουργός, το ποσοστό 40,1% στηρίζει τον Λουκά Παπαδήμο, ενώ το 35,4% τον αρχηγό του πρώτου κόμματος στις εκλογές.

Προτεραιότητα για το 77,2% των ερωτηθέντων η παραμονή της χώρας στο ευρώ. Συντονισμό των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση σε πιο σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα ζητά η πλειονότητα των ερωτηθέντων, η οποία θέλει εκλογές με τη λήξη των διαπραγματεύσεων για το PSI.Το 77,2% πιστεύει πως η ηγεσία της χώρας πρέπει «να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για την παραμονή στο ευρώ» ενώ το 16% δηλώνει ότι «προτιμά επιστροφή στη δραχμή».

Το 51,8% θέλει το κόμμα που υποστήριξε στις προηγούμενες εκλογές να υπερψηφίσει τη νέα σύμβαση έναντι του 33,7% που απαντά όχι. Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, το 56,9% θεωρεί πως τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση πρέπει να συντονιστούν για σκληρότερη διαπραγμάτευση ενώ το 34,4% προτιμά η κυβέρνηση Παπαδήμου να μείνει στο περιθώριο ώστε η διαπραγμάτευση να γίνει από κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή.

Όσον αφορά τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, το 72,7% θεωρεί πως το κόμμα πρέπει να εκλέξει αρχηγό πριν τις εκλογές. Αν στηθεί ανοικτή κάλπη για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, το 77,1% δηλώνει πως δεν θα πήγαινε σίγουρα ή μάλλον σίγουρα να ψηφίσει, έναντι του 20,7% που απαντά μάλλον/σίγουρα ναι.

Σε ερώτηση για το ποιον θα ψήφιζαν για αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, το 29,8% όσων απαντούν ναι στην παραπάνω ερώτηση απαντά τον Ευ. Βενιζέλο και το 27,4% τον Ανδρ. Λοβέρδο (τα ποσοστά για όσους είχαν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ το'09 είναι 20,6% και 21,3% αντίστοιχα).

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στις 28 και 29 Δεκεμβρίου πανελλαδικά, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις, σε 1.004 άτομα με στοιχεία σταθμισμένα με την ψήφο του 2009.

Επίσης, όπως προκύπτει από τη συγκριτική απεικόνιση των στοιχείων που δημοσιεύει ο «Τύπος της Κυριακής» από τις εξαμηνιαίες πανελλήνιες έρευνες της Μetron Analysis, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 18,8 έναντι του ΠΑΣΟΚ που ακολουθεί με 11,0%. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 8,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 6,9%, ο ΛΑΟΣ 5,9%, η Δημοκρατική Αριστερά 3,8%, οι Οικολόγοι 3,7% και η Δημοκρατική Συμμαχία 1,6%.

Το ΠΑΣΟΚ έχασε 15 μονάδες μέσα σε ένα χρόνο, όπου το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών κατευθύνεται, σύμφωνα με την έρευνα, για την ώρα στη λεγόμενη απροσδιόριστη στάση (αναποφάσιστοι, αποχή, άκυρο, λευκό).