19 Δεκεμβρίου 2011

Απαράδεκτη απόφαση των Ναζί!!! Η ένδειξη «μακεδονικός οίνος» δεν είναι αποδεκτή εάν το προϊόν δεν είναι ελληνικό, λέει το 4-5ο Ράιχ! Αίσχος!


Δεν είναι αποδεκτή η ένδειξη «μακεδονικός οίνος» για οίνους που δεν προέρχονται από την Ελλάδα, όπως γνωστοποιεί με επιστολή προς τα μέλη του ο Γερμανικός Ομοσπονδιακός Σύνδεσμος Οίνου και Οινοπνευματωδών, μετά από τις καταγγελίες που διατυπώθηκαν από την Ελληνική Πρεσβεία στο Βερολίνο ότι στη γερμανική αγορά κυκλοφορεί οίνος προέλευσης ΠΓΔΜ με την ονομασία «μακεδονικός». Για τα παραπάνω ενημερώνει με έγγραφό της που διαβιβάστηκε στη Βουλή η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, προς απάντηση σχετικής ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ Σάββα Αναστασιάδη.


Όπως εξάλλου ενημερώνει η κ. Ξενογιαννακοπούλου, «η κορυφαία αλυσίδα πολυκαταστημάτων Metro Cash and Carry διέκοψε τις πωλήσεις του οίνου με την ονομασία Mazedonischer Chardonnay Smederevka που εισαγόταν από την πΓΔΜ». Η αναπληρωτής υπουργός αναφέρει ότι ευθύς μόλις διαπιστώθηκε η κυκλοφορία οίνου προέλευσης ΠΓΔΜ με την ονομασία «μακεδονικός» στην γερμανική αγορά, το υπουργείο Εξωτερικών προέβη στις απαραίτητες ενέργειες, τόσο σε διμερές, όσο και σε κοινοτικό επίπεδο, σε συντονισμό με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και τους φορείς των θιγόμενων οινοπαραγωγών, επιχειρηματιών και εξαγωγέων.

«Το υπουργείο Εξωτερικών, μέσω και των Αρχών μας στη Γερμανία, εξακολουθεί να παρακολουθεί το θέμα, ώστε να προβεί στις ενδεδειγμένες ενέργειες, αναλόγως των εξελίξεων, ενώ παρασχέθηκε και θα παρασχεθεί οιαδήποτε συνδρομή ζητηθεί από την Ένωση Οινοπαραγωγών Βορείου Ελλάδος είτε από οποιονδήποτε άλλο φορέα», αναφέρει η κ. Ξενογιαννακοπούλου.

Ο βουλευτής της ΝΔ που είχε καταθέσει σχετική ερώτηση έχει καταγγείλει ότι «η τιμολογιακή πολιτική που ακολουθήθηκε για τα συγκεκριμένα κρασιά είναι ιδιαίτερα ελκυστική για τους καταναλωτές, αφού η παραγωγή των κρασιών επιδοτείται από το γειτονικό κράτος με σκοπό «να πλημμυρίσουν τις διεθνείς αγορές». Μάλιστα ο κ. Αναστασιάδης καταγγέλλει ότι «εν μέσω οικονομικής κρίσης έχει στηθεί ένα καλά οργανωμένο σχέδιο καπηλείας της εθνικής μας ταυτότητας σε όλα τα επίπεδα».

Για τις ενέργειες που έγιναν πάντως σε διμερές επίπεδο, η αναπληρωτής υπουργός ενημερώνει ότι υπήρξε αρχικά επιστολή του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας Βερολίνου προς την αρμόδια υπηρεσία του γερμανικού υπουργείου Διατροφής, Γεωργίας και Προστασίας Καταναλωτού, με την οποία ζητήθηκε η λήψη μέτρων καθώς και επιστολή προς τους επικεφαλής των αλυσίδων στις οποίες διαπιστώθηκε η πώληση των προϊόντων, με το αίτημα της άμεσης απόσυρσής τους. Ακολούθησε συνάντηση του Έλληνα Πρέσβη στο Βερολίνο με τον αρμόδιο ομοσπονδιακό υφυπουργό από τον οποίο ζητήθηκε η άμεση εφαρμογή των κοινοτικών Κανονισμών περί γεωγραφικών ενδείξεων και η παύση της κυκλοφορίας οίνων με την επωνυμία «μακεδονικός», που δεν προέρχονται από την Ελλάδα. Αλλά και σε κοινοτικό επίπεδο ενημερώθηκαν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.