21 Δεκεμβρίου 2011

Φουκουσίμα: Σχέδιο καθαρισμού του πυρηνικού εργοστασίου μέσα σε 40 χρόνια παρουσίασε η κυβέρνηση


Σήμερα η ιαπωνική κυβέρνηση παρουσίασε το σχέδιο καθαρισμού του πληγέντος από το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα. Το σχέδιο που επεξεργάστηκαν ειδικοί προβλέπει:
- Η Tokyo Electric Power Co. (ΤΕPCO) θα αρχίσει σε 2 χρόνια να απομακρύνει τις χρησιμοποιημένες ράβδους πλουτονίου που βρίσκονται στις ειδικές πισίνες στην κορυφή των αντιδραστήρων.
- Στη συνέχεια η TEPCO θα αρχίσει να απομακρύνει το λυωμένο "καύσιμο" το περισσότερο από το οποίο πιστεύεται ότι τρύπησε το δάπεδο του "πυρήνα" και χύθηκε στο ατσάλινο δοχείο που περιβάλει τον πυρήνα. Αυτή η διαδικασία υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει 25 χρόνια, αν και δεν είναι γνωστή η ακριβής τοποθεσία του λιωμένου "καυσίμου".
- Τέλος η πλήρης αποσυναρμολόγηση του εργοστασίου θα διαρκέσει 5-10 χρόνια μετά την απομάκρυνση των "καυσίμων", κάτι που ανεβάζει τη συνολική διάρκεια της διαδικασίας στα 40 χρόνια.

Για να γίνουν όλα αυτά θα πρέπει να εξελιχθούν και να κατασκευαστούν ειδικά ρομποτικά μηχανήματα μιας και η ακτινοβολία στον πυρήνα κ.λπ είναι ακόμα πολύ υψηλή.

Να θυμίσουμε ότι την περασμένη Παρασκευή ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός Noda ανακοίνωσε ότι το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα έφτασε σε συνθήκες "cold shutdown", δηλ. η κατάστασή του είναι σταθερή και στον "πυρήνα" έχουν σταματήσει οι αλυσιδωτές αντιδράσεις που προκαλούν την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας και ραδιενέργειας.