28 Δεκεμβρίου 2011

Έκτακτη συνάντηση Βενιζέλου-εφοριακών πριν τη 48ωρη απεργία

Παράταση της προθεσμίας για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2012 αναμένεται να δώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών, λόγω της διήμερης απεργίας των εφοριακών υπαλλήλων την Πέμπτη και την Παρασκευή. Σήμερα, Τετάρτη, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος συναντάται εκτάκτως με εκπροσώπους των εφοριακών, προκειμένου να αποφευχθούν τα νέα προβλήματα που αναμένεται να προκαλέσει στα κρατικά ταμεία η απεργία.



Οι εφοριακοί είχαν προαναγγείλει για σήμερα στις 11:00 το πρωί συνέντευξη Τύπου αλλά λόγω της συνάντησης η συνέντευξη θα πραγματοποιηθεί στις 12:00.

Μεταξύ των θεμάτων που θα θέσουν οι εφοριακοί στον υπουργό Οικονομικών είναι, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, τα εξής:

  • Η διάλυση των υπηρεσιών και του φοροεισπρακτικού μηχανισμού
  • Η άδικη φορολογική πολιτική
  • Οι εφεδρείες - απολύσεις που έγιναν και αυτές που σχεδιάζονται να γίνουν.
  • Η δραματική μείωση των αποδοχών
  • Η έλλειψη διαχρονικά πολιτικής βούλησης θεσμοθέτησης νόμων και αποφάσεων, πλήρους διαφάνειας, για την εξάλειψη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.
  • Η έλλειψη διαλόγου και η μη αποδοχή εκ μέρους της πολιτικής και υπηρεσιακής ηγεσίας των προτάσεων των εφοριακών.

Προς 10ήμερη παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας

Στο μεταξύ, λόγω του συνωστισμού που παρατηρείται σε τράπεζες και εφορίες, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι για πολλούς ιδιοκτήτες ΙΧ είναι αναγκαίος ο μισθός του Ιανουαρίου για να είναι σε θέση να πληρώσουν, το υπουργείο αναμένεται να παρατείνει την προθεσμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του 2012. Στην απόφαση συνέβαλε σημαντικά και η 2ήμερη απεργία των εφοριακών.

Η παράταση θα ισχύσει και για την πληρωμή των τελών μέσω τραπεζών ή ΕΛΤΑ. Επίσης θα ισχύσει και για όσους ιδιοκτήτες οχημάτων επιθυμούν να καταθέσουν τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας στην αρμόδια ΔΟΥ. Θα τους δοθεί δηλαδή η δυνατότητα να το πράξουν έως τις 10/1/2012.

Παράταση και για άλλες φορολογικές υποχρεώσεις


Σε ότι αφορά την πληρωμή των άλλων φορολογικών υποχρεώσεων, όπως των δόσεων του φόρου εισοδήματος και της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης θα δοθεί προθεσμία τουλάχιστον έως τις 2 Ιανουαρίου.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή εκπνέουν οι προθεσμίες για την πληρωμή δόσεων φόρου εισοδήματος για όσους έχουν λάβει καθυστερημένα τα εκκαθαριστικά σημειώματα, καθώς και της έκτακτης εισφοράς. Ακόμη, λήγουν οι προθεσμίες για την υπαγωγή στην περαίωση και την υποβολή φορο-δηλώσεων παρελθόντων ετών χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις.