15 Δεκεμβρίου 2011

Άπαιχτος ο Πούτιν απαντούσε επί 4 ώρες σε ερωτήσεις Ρώσων και για τους υποκινητές των διαδηλώσεων είπε: «Καλώς τους πελάτες μου»

Σε μια συνέντευξη που δίνει μια φορά το χρόνο, τα τελευταία 10 χρόνια, ο Β. Πούτιν απάντησε σε πληθώρα ερωτήσεων των Ρώσων πολιτών που αφορούσαν ακόμα και το αν είναι ευτυχισμένος ή πότε και πως ξεκουράζεται. Το μεγαλύτερο βέβαια ενδιαφέρον για τη Δύση είχαν οι απαντήσεις του για τις πρόσφατες διαδηλώσεις που καλοσώρισαν οι ΗΠΑ. Απαντώντας ο Πούτιν είπε:


"Είναι απαραίτητο να σεβόμαστε τις απόψεις όλων των πολιτών. Υπάρχουν αποδείξεις ότι φοιτητές πληρώθηκαν για να συμμετέχουν στις διαδηλώσεις. Δεν υπάρχει όμως πρόβλημα αν οι φοιτητές θέλουν να βγάλουν ένα χαρτζιλίκι. Σίγουρα όμως υπάρχουν πολίτες που έχουν ρώσικο διαβατήριο αλλά δρουν επί πληρωμή για τα συμφέροντα ξένων δυνάμεων. Μ' αυτούς πρέπει να υπάρχει διάλογος, παρότι εκ των προταίρων είναι γνωστό πως θα είναι ανούσιος και δύσκολος. Αλλά το μόνο που μπορώ να πω σ' αυτή την περίπτωση είναι: Καλώς τους πελάτες μου... (Come to me, bandarlogs)"

Το "Come to me, bandarlogs" που χρησιμοποίησε είναι μια γνωστή φράση στις ΗΠΑ από το βιβλίο της Ζούγκλας του Ράντγιαρντ Κίπλινγκ, όπου ο πύθωνας Κaa δελεάζοντας τους πιθήκους πριν τους πνίξει τους έλεγε "Come to me, bandarlogs".. δηλ. κάτι σαν το δικό μας "Πελάτες μου"