10 Δεκεμβρίου 2011

Οι δεσμεύσεις της χώρας έναντι δανειστών προκειμένου να καταβληθεί η 6η δόση

Δημοσιοποιήθηκε από την Κομισιόν η τελική συμφωνία για την εκταμίευση της 6ης δόσης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας, η οποία επιστρέφει τη Δευτέρα στην Αθήνα.

Από τη συμφωνία αυτή και από την 5η επικαιροποιηση του μνημονίου, που θα είναι η βάση των διαβουλεύσεων για το νέο μνημόνιο προκύπτει, ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αναμένεται να τεθούν νέες παρεμβάσεις στον δημόσιο, τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και στο μέτωπο των φόρων.

Σύμφωνα με επίσημο κείμενο της τελικής συμφωνίας, μεταξύ άλλων η Αθήνα έχει αναλάβει τη δέσμευση για:


  • Ένα μόνιμο τέλος ακινήτων μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ με αυξανόμενα έσοδα τα επόμενα χρόνια
  • Εφαρμογή καθολικού πόθεν έσχες που θα προβλέπεται στο φοροογικό νομοσχέδιο
  • Εξάλειψη όλων των φορολογικών εξαιρέσεων και ειδικών καθεστώτων φορολόγησης επιχειρήσεων και ΦΠΑ
  • Ενοποίηση όλων των φόρων στην περιουσία
  • Αναθεώρηση του καθεστώτος επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες
  • Κλείσιμο 200 εφοριών μέσα στο 2012.
  • Σε ό,τι αφορά το πεδίο των εργασιακών σχέσεων, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση, επί τάπητος αναμένεται να τεθούν όλα τα κρίσιμα θέματα.

Ειδικότερα και μεταξύ άλλων, η Αθήνα έχει δεσμευθεί να προχωρήσει σε διάλογο με εκπροσώπους εργοδοτών και εργαζομένων για να συζητήσουν όλες τις παραμέτρους της αγοράς εργασίας που επηρεάζουν τον ανταγωνισμό και να καταλήξουν -για πρώτη φορά- σε μια τριμερή εθνική συμφωνία που θα αφορά μισθούς, ασφαλιστικές εισφορές και ευελιξία στην αγορά εργασίας.

Επίσης, η κυβέρνηση θα πρέπει να φέρει νόμο που θα επιτρέπει διαπραγμάτευση στη βάση "ειδικών συμφωνιών", ενός νέο μοντέλο συλλογικών συμβάσεων που θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις ανεξάρτητα από το μέγεθός τους.

Μάλιστα, όλα αυτά θα πρέπει να οριστικοποιηθούν μέχρι το τέλος Ιουνίου, με την εκκίνηση των διαπραγματεύσεων να τοποθετείται τον Ιανουάριο.

megatv.com