06 Δεκεμβρίου 2011

ΙΚΑ: Αναζήτηση πόρων με επιτροπή Ράιχενμπαχ

Εναλλακτικές πηγές εσόδων αναζητά η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε συνεργασία με την διοίκηση του ΙΚΑ μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), συζητώντας με την επιτροπή Ράιχενμπαχ.

Η διοίκηση του ΙΚΑ πρότεινε να προπληρωθεί με τη μορφή δανείου 3δισ. ευρώ τα χρήματα που θα λάβει το 2012 και το 2013 από την ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών και να τα αποπληρώσει από το 2014 έως και το 2016. Με αυτό τον τρόπο θα αποφευχθεί η επιπλέον χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό λόγω της ύφεσης στο τέλος κάθε έτους εξαιτίας της αύξησης της ανεργίας και της μείωσης των μισθών.

Σύμφωνα με τον διοικητή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ροβέρτο Σπυρόπουλο, πρόκειται για μια πρόταση που θα κατατέθηκε στην διάρκεια διαλόγου, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι θα υιοθετηθεί κιόλας.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το Ίδρυμα αυτή τη στιγμή εισπράττει σε μηναία βάση 70 εκατ. ευρώ και ευελπιστεί ότι το Μάρτιο του 2012 τα έσοδα από τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών θα ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ. Έτσι, το ΙΚΑ το διάστημα 2012-2013 αναμένεται να εισπράξει περισσότερα από 3 δισ. ευρώ. Το δάνειο, προκειμένου να μην εγγραφεί ως ποσό στο έλλειμμα του δημόσιου τομέα (γενικής κυβέρνησης), θα επιδιωχθεί να γίνει με τη μέθοδο της προείσπραξης οφειλών. Δηλαδή το ΙΚΑ θα εκχωρήσει τα πρόσθετα έσοδα από τη ρύθμιση των οφειλών της περιόδου 2014-16, ώστε να χρηματοδοτήσει η ΕΤΕπ το έλλειμμα χρήσης του ΙΚΑ κατά την προσεχή διετία.

Μάλιστα τα έσοδα του ΙΚΑ το Νοέμβριο του 2011 ήταν αυξημένα 3,5% σε σχέση με τον Οκτώβριο, ενώ τον Οκτώβριο ήταν μειωμένα 9% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2011.

Όσον αφορά την υποθήκευση της ακίνητης περιουσίας του Ιδρύματος, ο κ. Σπυρόπουλος μιλώντας στο Real.gr, εξήγησε ότι αυτό είναι ζήτημα υπό διαπραγμάτευση ανάλογα με το ποιο θα είναι το επιτόκιο δανεισμού.

Ως προς τα Δώρα Χριστουγέννων, αυτά θα πληρωθούν μόλις η χώρα λάβει την 6η δόση και καταφέρει να εξυπηρετήσει κανονικά τα λήγοντα (εντός του Δεκεμβρίου) ομόλογα του Δημοσίου, ύψους 6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,4 είναι στη διάθεση των ασφαλιστικών ταμείων έχουν στα χέρια τους τα ασφαλιστικά ταμεία (950.000 ευρώ το ΙΚΑ). Όσον αφορά τις συντάξεις Ιανουαρίου (πληρώνονται στις 22 Δεκεμβρίου), απαιτείται προκαταβολή της κρατικής ενίσχυσης του 2012.