27 Δεκεμβρίου 2011

Στη Βενεζουέλα Αχμαντινετζάντ και Ουμάλα

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη, ότι στις αρχές του 2012 θα επισκεφθούν τη χώρα ο Ιρανός και ο Περουβιανός ομόλογός του, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και Ογιάντα Ουμάλα αντίστοιχα, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

«Ο Αχμαντινετζάντ αναμένεται να μας επισκεφθεί στις αρχές του χρόνου και έχω επίσης ζητήσει να δω τον πρόεδρο του Περού, ο οποίος δεν μπόρεσε να παραστεί στη σύνοδο του Celac (Κοινότητα των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής)», που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου στο Καράκας, δήλωσε ο Τσάβες σε τηλεφωνική του συνέντευξη που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση της Βενεζουέλας.

«Χθες, Δευτέρα, ο Νίκολας Μαδούρο, υπουργός Εξωτερικών της χώρας, επικοινώνησε μαζί μου και με ενημέρωσε ότι έλαβε μηνύματα από τη Λίμα και την Τεχεράνη με τα οποία ζητούσαν να ορίσουμε την ημερομηνία της επίσκεψης», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Ο Αχμαντινετζάντ αναμενόταν στο Καράκας τον Σεπτέμβριο, όμως η επίσκεψή του αναβλήθηκε εξαιτίας της κατάστασης της υγείας του Τσάβες, ο οποίος υποβαλλόταν σε θεραπεία για καρκίνο, από τον οποίο έχει ιαθεί, όπως δήλωσε ο ίδιος σήμερα.

Η τελευταία επίσκεψη του Ιρανού προέδρου στη Βενεζουέλα είχε πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2009, ενώ ο Τσάβες, ένας από τους βασικούς συμμάχους του Αχμαντινετζάντ στη Λατινική Αμερική, είχε μεταβεί στην Τεχεράνη τον Οκτώβριο του 2010.

Ο Ουμάλα, από τη μεριά του, θα επισκεφθεί για πρώτη φορά το Καράκας ως πρόεδρος του Περού, ενώ αυτή θα είναι και η πρώτη του συνάντηση με τον Τσάβες.