08 Δεκεμβρίου 2011

Κατά των παρεμβάσεων στο διαδίκτυο η Επιτροπή Υπουργών του ΣτΕ

Εναντίον των πολιτικών και κυβερνητικών παρεμβάσεων στη λειτουργία των ιστοσελίδων του διαδικτύου και των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης τάσσεται η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν από αυτές για την ελευθερία της έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι.


Η Επιτροπή εκφράζει την ανησυχία της για τις συχνές «κυβερνοεπιθέσεις» εναντίον ιστοσελίδων ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης, ακτιβιστών και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η άμεση ή έμμεση πολιτική επιρροή ή πίεση σε νέους φορείς των μέσων ενημέρωσης μπορεί να οδηγήσει σε παραβίαση του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης και να εμποδίσει την πρόσβαση στην πληροφόρηση και τη διαφάνεια, όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο, αλλά και σε ένα ευρύτερο διεθνές πλαίσιο, υπογραμμίζει χαρακτηριστικά η Επιτροπή στη διακήρυξη της.

Στην διακήρυξη τονίζεται ιδιαίτερα ότι η πλειονότητα των πολιτών, οι εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων και οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά τον κόσμο βασίζονται όλο και περισσότερο στα κοινωνικά δίκτυα, στις ιστοσελίδες και άλλα μέσα μαζικής επικοινωνίας προκειμένου να έχουν πρόσβαση και να ανταλλάσσουν πληροφορίες, να αλληλεπιδρούν, να επικοινωνούν και να συνδέονται μεταξύ τους.

Αυτές οι πλατφόρμες έχουν καταστεί αναπόσπαστο τμήμα του νέου οικοσυστήματος στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, υπογραμμίζει η Επιτροπή.