29 Δεκεμβρίου 2011

”Αφροδίτη του πλούτου": Ο κυπριακός Τύπος για το φυσικό αέριο

Με ενθουσιασμό υποδέχθηκαν οι Ελληνοκύπριοι τις επίσημες ανακοινώσεις για το μέγεθος του ορυκτού πλούτου στην κυπριακή ΑΟΖ και ειδικά στο οικόπεδο 12. Τα ΜΜΕ μιλάνε για “νέα εποχή”. Ηταν μια ανακούφιση μετά την δυσχερή κατάσταση στην οποία βρέθηκε η οικονομία από την έκθεση των τραπεζών της στα ελληνικά ομόλογα και το “κούρεμα” αλλά και την εθνική καταστροφή που προκάλεσε η τραγωδία στη ναυτική βάση. Ταυτόχρονα αναπτερώνονται οι ελπίδες για τη λύση του κυπριακού με βάση τη λογική ότι θα μπορούσαν να επωφεληθούν και οι Τουρκοκύπριοι ενώ αναβαθμίζεται ευρύτερα και ο γεωστρατηγικός ρόλος της Κύπρου.

Γράφουν οι ελληνοκυπριακές εφημερίδες:


Αλήθεια: Με τίτλο ”Αέριο αισιοδοξίας” γράφει για “νέα εποχή” για την Κύπρο, που μπαίνει στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Επίσης αναφέρει ότι η ανακοίνωση της Noble Energy έκανε την πιθανότητα, βεβαιότητα και προσθέτει ότι τα κόμματα θέτουν θέμα διαχείρισης των ενεργειακών πόρων.

Σημερινή: Με τίτλο ”Αφροδίτη του πλούτου”, γράφει ότι ο ακριβής όγκος του κοιτάσματος της ”Αφροδίτης” θα αποκαλυφθεί κατά την νέα γεώτρηση που αναμένεται να διεξαχθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012.

Πολίτης: Με τίτλο “Η Κύπρος στο χάρτη της ενέργειας” γράφει ότι υπάρχουν και άλλα κοιτάσματα στο οικόπεδο 12 και προσθέτει ότι ανοίγει ο δεύτερος γύρος (σ.σ: για τα άλλα 12 οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ) αδειοδοτήσεων.

Φιλελεύθερος: Με τίτλο ”Αέριο για 200 χρόνια” τονίζει ότι οι ανάγκες της Κύπρου για 200 χρόνια σε ενέργεια -για ηλεκτροπαραγωγή και βιομηχανία- ικανοποιούν τα 7 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου, που βρίσκονται στον κόρφο της ”Αφροδίτης”, σύμφωνα με τις πρώτες μετά την γεώτρηση επίσημες, “προφανώς συντηρητικές”, εκτιμήσεις της Noble.

Χαραυγή: Με τίτλο ”Ιστορική μέρα” γράφει ότι με τα θετικά αποτελέσματα από την ερευνητική γεώτρηση της Noble Energy στο τεμάχιο 12 στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Κύπρος εισέρχεται στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης.

Cyprus Mail: ”Το αέριο που ανευρέθηκε αξίζει δεκάδες δισεκατομμύρια”, είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της αγγλόφωνης εφημερίδας.