23 Δεκεμβρίου 2011

Ο Τούρκος πρεσβευτής αναχώρησε από το Παρίσι

Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στο Παρίσι Ταχσίν Μπουρτσούογλου αναχώρησε σήμερα το πρωί από τη Γαλλία, μια μέρα μετά το πάγωμα από την Άγκυρα της στρατιωτικής και πολιτικής της συνεργασίας με το Παρίσι, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της διπλωματικής αποστολής Ενγκίν Σολάκογλου.


«Ο πρεσβευτής επέστρεψε για διαβουλεύσεις. Μαζί με την οικογένειά του πήρε την πτήση των 07:40'» (08:40' ώρα Ελλάδος) και θα είναι στην Τουρκία το απόγευμα, δήλωσε ο Σολάκογλου την επομένη της ψήφισης από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση νομοσχεδίου που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε εντολή την Πέμπτη για την αναστολή των διμερών επισκέψεων, την ανάκληση για διαβουλεύσεις του πρεσβευτή της Τουρκίας στη Γαλλία και πρόσθεσε ότι «οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Γαλλία, καθώς και όλες οι στρατιωτικές δραστηριότητες με τη χώρα αυτή, ακυρώνονται» ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Το Παρίσι «λυπάται» για τις αποφάσεις της Τουρκίας, δήλωσε αργά χθες βράδυ ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Αλέν Ζιπέ καλώντας την Άγκυρα να μην «αντιδρά με υπερβολικό τρόπο» .

Ο Τούρκος πρεσβευτής είπε χθες βράδυ μετά την ανακοίνωση της ανάκλησής του, ότι ο Γάλλος ομόλογός του στην Άγκυρα δεν θα ανακληθεί για διαβουλεύσεις. Ο τελευταίος βρίσκεται τις ημέρες αυτές στη Γαλλία για διακοπές, είχε δηλώσει ο Ζιπέ.

Παρά τις πολλές προειδοποιήσεις της Άγκυρας που έστειλε αρκετές αντιπροσωπείες στο Παρίσι, οι Γάλλοι βουλευτές ψήφισαν την Πέμπτη νομοσχέδιο που ποινικοποιεί με φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο 45.000 ευρώ την άρνηση μιας γενοκτονίας που αναγνωρίζει το γαλλικό δίκαιο, όπως χαρακτηρίζεται από το 2001 στη Γαλλία η γενοκτονία των Αρμενίων του 1915 με 1,5 εκατομμύριο νεκρούς, σύμφωνα με τους Αρμένιους.

Η Τουρκία αναγνωρίζει ότι έως 500.000 Αρμένιοι έχασαν τη ζωή τους στο περιθώριο των απωλειών του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Για να τεθεί σε ισχύ το νομοσχέδιο θα πρέπει να υιοθετηθεί και από τη γαλλική Γερουσία, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες.