09 Δεκεμβρίου 2011

Ικανοποιημένη δηλώνει η Μέρκελ

Ικανοποιημένη δηλώνει η Μέρκελ Για λήψη "σημαντικών αποφάσεων για το ευρώ" έκανε λογο σήμερα η Άγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στο αποτέλεσμα των χθεσινών διαβουλεύσεων στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής.


Η Γερμανίδα καγκελάριος μίλησε για "την έναρξη της ένωσης σταθερότητας, της δημοσιονομικής ένωσης", ενώ ανέφερε ότι έγιναν θετικά βήματα "ιδιαίτερα αναφορικά με το φρένο χρέους για τις χώρες που θα συμμετάσχουν σ' αυτή τη νέα συνθήκη, αλλά και αναφορικά με τις αυτόματες κυρώσεις".


"Είμαστε χαρούμενοι που όχι μόνον οι χώρες της Ευρωζώνης, αλλά και μια σειρά από άλλες χώρες προσχώρησαν σ' αυτή την ισχυρή δημοσιονομική πειθαρχία, οι χώρες της Βαλτικής, η Πολωνία, πολύ σημαντικό, η Δανία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία κι άλλες δύο χώρες που θα πρέπει να το ελέγξουν. Άρα είμαι πολύ ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα, γιατί χθες το θέμα ήταν να μην υπάρξουν ψευτοσυμβιβασμοί για το ευρώ και το καταφέραμε" δήλωσε.


Η Άγκελα Μέρκελ είπε ότι οι χθεσινές αποφάσεις στέλνουν το μήνυμα ότι η Ευρώπη διδάχθηκε από τα λάθη του παρελθόντος και ότι πλέον ενισχύεται η αξιοπιστία της.


Αναφερόμενη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, η καγκελάριος είπε ότι η Κομισιόν, αλλά και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, "θα έχουν περισσότερη επιρροή, περισσότερες δυνατότητες να υποχρεώνουν χώρες να διαχειρίζονται με τάξη τα οικονομικά τους".


Για τη στάση της Βρετανίας, η Άγκελα Μέρκελ δήλωσε πως "οι Βρετανοί ήταν ανέκαθεν εκτός ευρώ" και συνεπώς -όπως είπε- στην Ευρωζώνη είναι "εξοικοιωμένοι μ' αυτή την κατάσταση", ξεκαθαρίζοντας πως δεν τίθεται θέμα διάσπασης της ΕΕ.


Επικαλούμενη το παράδειγμα της συνθήκης Σένγκεν, η κ. Μέρκελ είπε ότι στο κείμενο της χθεσινής συμφωνίας προβλέπεται ότι εάν στην πορεία η διακρατική συμφωνία μπορεί να επεκταθεί με την εισδοχή και άλλων κρατών-μελών, "τότε θα το πράξουμε το συντομότερο δυνατό". "Ο Ντέιβιντ Κάμερον κάθισε μαζί μας στο τραπέζι και πήραμε αυτή την απόφαση" ανέφερε.

"Δεν μπορούσαμε να κάνουμε ψευτοσυμβιβασμούς για το ευρώ, αλλά να συμφωνήσουμε σε σκληρούς κανόνες και γι' αυτό υπήρξε αυτή η δυνατότητα. Αλλά αυτό δεν θα εμποδίσει αυτό την Ευρώπη να προχωρήσει μαζί σε πολλά άλλα ζητήματα, όπως π.χ. στην εισδοχή ως νέου μέλους της Κροατίας" πρόσθεσε.

megatv.com