12 Δεκεμβρίου 2011

Σπάνια ελληνικά ντοκουμέντα σε έκθεση στη Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη του Μονάχου

Το Σύνταγμα του 1844 και άλλα σπάνια ντοκουμέντα παρουσιάζονται σε έκθεση στη Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη του Μονάχου, η οποία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο και ολοκληρώνονταν χθες, αλλά λόγω του ενδιαφέροντος του κοινού θα παραταθεί μέχρι τις 20 Ιανουαρίου.

Σπάνια ντοκουμέντα της ιστορίας της Ελλάδας, όπως το Σύνταγμα του 1844, με τις ιδιόχειρες υπογραφές των Ελλήνων αντιπροσώπων που συνέταξαν και υπέγραψαν το κείμενο, μια επιστολή της Φιλικής Εταιρείας (σε πρωτότυπο), από το 1819, ένα Ευαγγέλιο του 10ου αιώνα και μια μελοποιημένη ποιητική συλλογή του Σπυρίδωνα Ξυνδά (ο μεγαλύτερος έλληνας κιθαρίστας του 19ου αιώνα, ο πρώτος Έλληνας που έγραψε όπερα στα ελληνικά, μαθητής του Μάντζαρου ), αφιερωμένη στον Όθωνα (φώτο), η οποία περιέχει και δύο μελοποιημένα ποιήματα του Δ. Σολομού, παρουσιάζονται εδώ και 3 μηνες-μεταξύ άλλων-σε έκθεση που διοργανώνει η Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη του Μονάχου.

Τα ντοκουμέντα αυτά, όπως και πολλά βιβλία, κρατικά έγγραφα και άλλα αντικείμενα σπάνιας αξίας, είχε δωρίσει στη Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη ο βασιλιάς της Βαυαρίας, Λουδοβίκος Β' (βασικά η έκθεση αφορά αυτόν), που τα είχε κληρονομήσει από τον θείο του, βασιλιά της Ελλάδος, Όθωνα.

Την έναρξη της έκθεσης κήρυξε ο φιλέλληνας Βαυαρός υπουργός Επιστημών, Έρευνας και Τεχνών, κ. Χόιμπις.