16 Δεκεμβρίου 2011

Δημοφιλέστερη πολιτικός η ΜέρκελΣοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι θα σχημάτιζαν την επόμενη κυβέρνηση στη Γερμανία όπως δείχνει το νέο πολιτικό βαρόμετρο του δεύτερου προγράμματος της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης ZDF. Σύμφωνα με αυτό, οι Σοσιαλδημοκράτες λαμβάνουν το 31 % στην πρόθεση ψήφου (+1) ενώ οι Πράσινοι το 17 % (+1). Τα δυο κόμματα θα συγκέντρωναν μαζί το 48 % εξασφαλίζοντας έτσι την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Μια μονάδα αντίθετα χάνουν οι Χριστιανοδημοκράτες της Α. Μέρκελ που παραμένουν ωστόσο πρώτο κόμμα με 34%. Στο 6% το κόμμα της Αριστεράς ενώ τόσο οι Φιλελεύθεροι του αντικαγκελαρίου Φ. Ρέσλερ όσο και το κόμμα των Πειρατών θα έμεναν εκτός κοινοβουλίου καθώς συγκεντρώνουν μόλις 4%.

Στη λίστα των 10 δημοφιλέστερων πολιτικών η Α. Μέρκελ καταλαμβάνει για πρώτη φορά μετά τον Απρίλιο του 2010 την πρώτη θέση ενώ στη δεύτερη θέση έρχεται ο Σοσιαλδημοκράτης, πρώην υπ. Οικονομικών, Περ Στάινμπρουκ. Η υψηλή δημοτικότητα της καγκελαρίου αποδίδεται στους χειρισμούς της όσον αφορά την ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Το 65% των Γερμανών πιστεύει ότι «κάνει πολύ καλά τη δουλειά της».

Οι περισσότεροι πολίτες επικροτούν την ίδια ώρα τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής. Το 91% αξιολογεί θετικά το γεγονός ότι η τήρηση του χρεόφρενου θα ελέγχεται πιο εντατικά ενώ το 84% των ερωτηθέντων συμφωνεί με την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στους δημοσιονομικούς παραβάτες.