07 Δεκεμβρίου 2011

«Απαισιόδοξο» το Βερολίνο για την έκβαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

Πηγή προσκείμενη στη γερμανική κυβέρνηση δήλωσε σήμερα ότι αυτή είναι «πιο απαισιόδοξη απ' ό,τι την περασμένη εβδομάδα», όσον αφορά το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών που θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο και στην οποία στηρίζονται πολλές ελπίδες για να βρεθεί μια λύση στην κρίση της ζώνης του ευρώ.


«Πρέπει να διαπιστώσω ότι είμαι πιο απαισιόδοξος απ' ό,τι την περασμένη εβδομάδα όσον αφορά τη δυνατότητα να έχουμε μια πλήρη συμφωνία», δήλωσε η πηγή αυτή, προσθέτοντας πως «οι συζητήσεις των τελευταίων ημερών» δείχνουν πως ένας «ορισμένος αριθμός εταίρων δεν έχουν καταλάβει τη σοβαρότητα της κατάστασης».

Για τη Γερμανία όμως είναι «απολύτως απαραίτητο» να υπάρξει μια συμφωνία στις Βρυξέλλες «τουλάχιστον των 17» χωρών της ευρωζώνης, για μια ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας που να βασίζεται στις ευρωπαϊκές Συνθήκες.

Στις Βρυξέλλες θα πρέπει «να γίνει ένα αποφασιστικό βήμα όσον αφορά τη μελλοντική δομή της ζώνης του ευρώ», δήλωσε αυτή η υψηλά ιστάμενη πηγή, προσθέτοντας ότι «αυτοί που προσπαθούν να ξεφύγουν με τεχνάσματα δεν έχουν καταλάβει τις προσδοκίες» που έχουν από τη σύνοδο οι εξαιρετικά νευρικοί επενδυτές.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί έκαναν τη Δευτέρα μια σειρά προτάσεων προς τους εταίρους τους, με στόχο μεγαλύτερο έλεγχο των εθνικών προϋπολογισμών και της δημοσιονομικής πειθαρχίας. «Θα ενεργήσουμε ούτως ώστε το περιεχόμενο της γαλλογερμανικής συμφωνίας να μεταφραστεί σε αλλαγές της συνθήκης», δήλωσε η πηγή.